Mivel a biztosító gyógyszerkasszája a múlt évi, 300 milliárdos szinten maradt, az idén várhatóan tovább bővül a recept nélkül vásárolható (OTC = over the counter) készítmények forgalma. E szerek fogyasztásának növekedése tavaly 4,6 százalékos volt, részarányuk pedig a gyógyszerforgalom több mint 15 százalékát tette ki.
A vény nélkül kapható orvosságok térhódításának egyik oka a receptre kapható szerek társadalombiztosítási támogatásának csökkenése, de segítette a reklámozhatóságuk is. A TNS Media Intelligence adatai szerint a gyógyszerhirdetések a válság ellenére sem csappantak meg. Sőt, amíg az autós cégek 34, a pénzintézetek 20, az élelmiszeripar 9 százalékkal csökkentette reklámkiadásait, a gyógyszercégek a múlt év első felében 11 százalékkal növelték azt. Ez a reklámköltség listaáron fél év alatt 24 milliárd forint volt.
A leginkább reklámozott OTC-termékek a fájdalomcsillapítók, a köhögés elleni szerek, a vitaminok, a bőrgyógyászati, az emésztést javító, a súlycsökkentő, valamint az ízületi bántalmakra ajánlott készítmények voltak.
Elemzők szerint az OTC-szerek forgalomnövekedésének egyik magyarázata a gyógyszer-gazdaságossági törvény szigorára vezethető vissza, ennek következtében csökkent, sok készítménynél meg is szűnt a tb-támogatás. A másik, ezzel összefüggő magyarázat: mivel beteg ember mindig van, így gyógyszerre mindenkor szükség van és lesz.
A gyógyszerfogyasztás törvényszerű növekedése ugyanis világtendencia, ennek a fejlett országokban az elsődleges oka az egészségtudatosabb életvitel, a népesség kitolódó életkora, de befolyásolja az újonnan piacra kerülő drága orvosságok számának növekedése, s az, hogy a betegségek szűrésének bővülésével egyre többen jutnak orvosi kezeléshez – állítja Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző. Ezzel minden ország kormányának számolnia kell. Ezért a biztosítók megpróbálják növelni az olcsóbb, generikus (lejárt szabadalmi védettségű orvosságok másolatai) készítmények támogatotti körbe vonását az originális szerek rovására. Németországban például a 2008. évi 52 százalékról tavaly 59-re emelkedett ezek részaránya. Ennek ellenére náluk a piaci forgalomnövekedés 4,3 százalék volt.
A világtendenciával Magyarországnak is szembe kell nézni, annál inkább, mert jelentős a lemaradásunk a gyógyszerfogyasztásban. A globalizáció hatására a magyar piac rövid ideig zárható csak el az új termékek elől. Ezt amúgy meg is tette a kormányzat, hiszen több mint egy éve alig került az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott szerek közé originális készítmény. Annak ellenére nem, hogy ezek az elsősorban daganatellenes és szív-ér rendszerre ható gyógyszerek átestek az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet különféle bizottságainak szigorú szakmai és költséghatékonysági vizsgálatain – tette hozzá az elemző. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya közölte: február 1-jétől hét új készítmény kerül be a tb-támogatásba, közöttük négy a daganatos betegek korszerű kezelését teszi lehetővé, egy készítmény a táplálékfehérje allergiás kisgyermekek, egy készítmény az epilepsziás gyermekek, egy pedig a súlyos sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára jelent korszerűbb kezelést.
Egyébként a 2007. januártól hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvény szigorú takarékossági előírásai megvédték a biztosító gyógyszerkasszáját, hiszen az előtte lévő években sorra-rendre túllépték azt. Ám a tavaly kifizetett összeg az előirányzaton belül maradt úgy, hogy a gyógyszercégekre kivetett 12 százalékos különadóból mintegy 42 milliárd forint befizetést könyvelhetett el a kormányzat.
A restrikciós intézkedések ellenére is nőtt a gyógyszerpiac értéke. A patikai forgalom ugyan csak 4,2, a kórházi gyógyszerforgalom pedig 10,4 százalékkal lett több az előző évinél. Ez arra is utalhat, hogy a betegek nagyobb arányban kényszerültek kórházba. A betegek egyébként a vényköteles körben a legtöbb pénzt a daganatellenes szerekre, azt követően lipidszintet csökkentő orvosságokra, illetve trombózis elleni készítményekre és antipszichotikumokra költötték.
Elemzők úgy látják: amennyiben a kormányváltást követően nem módosítják a biztosító gyógyszerkasszájának összegét, úgy az idén a lakosság kiadása 10-11 százalékkal lesz több a tavalyinál.