Cégvilág

Hétszeres Samsung profit - De jöhet a túltermelés

Ázsia legnagyobb félvezető-, lapos televízió-, valamint mobiltelefon gyártója, a koreai Samsung Electronics ma tette közzé első negyedévéről szóló beszámolóját, melyben a várakozásokat messze felülmúló eredményekről számolt be.

A jelentés szerint a társaság árbevétele az év első három hónapjában 33-35 ezer milliárd von lett 4300 milliárd von nettó nyereség mellett, szemben az előző év hasonló időszakában elkönyvelt 590 millió vonnal. A társaság az eredményt a személyi számítógépek és a televíziók iránti kereslet megugrásával magyarázza.

A jelentésről szólva a szöuli BNP Paribas vagyonkezelő üzletágának vezetője, Im Jeong Jae elmondta: az eredmények kialakulásához leginkább a félvezetők járultak hozzá. A szakértő szerint a Samsung Electronics a második negyedévben is jó eredményt produkálhat, amelyet a fő szegmensek kedvező teljesítményének tudható majd be. „A második félévben azonban visszaeshet a vállalat profittermelő képessége, de ezt ellensúlyozhatja az amerikai vállalati ügyfelek oldaláról mutatkozó növekvő kereslet” – tette hozzá az üzletágvezető.

A világ legnagyobb félvezető- és lapos televíziógyártója már az első negyedévben is rekord profitot jelentett és ezt is meghaladó teljesítményre számít a következő két negyedévben. A Samsung egyrészt a vártnál nagyobb PC-keresletből profitált, másrészt abból, hogy a versenytársak nem tudták kellő ütemben bővíteni a DRAM és NAND memória chipek kínálatát, így a koreai cég felvihette az árakat - jelenti a Reuters.

Az első negyedévben az üzemi eredmény mintegy hétszeresére nőtt, így a cég jó úton van a teljes éves rekord profit elérése felé – jelentette a Samsung. Ugyanakkor a HI Investment & Securities elemzője arra figyelmeztet, hogy a DRAM árak magas szintje csökkentőleg hathat a keresletre, ezen kívül gondot jelenthet az árfolyamveszteség is. Ezúttal nem csak von-dollár, hanem a von-jen árfolyam is szerepet játszik, hiszen a lapos televíziók piacán a Samsungnak egyre nagyobb konkurenciával kell szembenéznie.

Az IT szektor a jelek szerint a kilábalás egyik első kedvezményezettje, de a szektorba történő túlzott valamint a cég rendkívüli árfolyamnövekedése aggaszt egyes elemzőket. A Jyske Bank szakértője például arra hívta fel a figyelmet, hogy vagy az LCD vagy a memória, vagy mindkettő ára csökkenni fog, ez pedig csökkenti majd a profitot. Robert R. Jakobsen eladásra javasolja a Samsung papírokat.

eredmény profit lcd DRAM NAND jelentés Samsung félvezető
Kapcsolódó cikkek