Cégvilág

Mit várhatnak a kkv-k a Garantiqától?

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 1,9 milliárd forintos veszteséggel zárta 2009-et – derült ki a társaság mai közgyűlésén.

A tulajdonosok, a magyar állam és a pénzintézetek elfogadták a vezérigazgató beszámolóját. A társaság a válság idején a kockázatosabb vállalkozások hitelei mögé is odaállt készfizető kezességvállalásával. A növekvő kockázatvállalás magasabb díjakat feltételez, de a cég az anticiklikus gazdaságpolitika jegyében továbbra is kedvezményes árakon nyújtja a szolgáltatást, hogy minél több kkv számára könnyíthesse meg a hitelekhez való hozzáférést.

A Garantiqa készfizető kezességvállalásai, amelyek korábban a kkv-hitelek 8-9 százalékára terjedtek ki, a válság miatt megnövekedett kockázatmegosztási igény következtében ma már a szektor hitelállományának 14 százalékát fedik le. A növekvő piaci szerepvállalás, az alacsonyan tartott díjak és a garantált hitelek növekvő számú bedőlése miatt a társaság nemcsak 2009-ben, de 2010-ben is veszteséges lesz, amit a tulajdonosok az üzleti terv elfogadásával ugyancsak jóváhagytak.

„2011-ben kell visszaállítanunk a társaságot a nyereséges pályára, ehhez azonban már idén lépni kell. Ennek jegyében márciusban díjemelést hajtottunk végre, és további intézkedésekre is szükség lehet” – jelentette ki Radnai György vezérigazgató a közgyűlést követően.

A társaság 2005 és 2009 között 125 ezer szerződés keretében több mint 49 ezer kkv hitelére vállalt kezességet, összesen 1 150 milliárd forint értékben. A vállalkozások ezekkel a garanciákkal összesen 1 400 milliárd forint hitelhez jutottak, amiért összesen 18,5 milliárd forint garanciadíjat fizettek bankjukon keresztül a társaságnak. A garanciadíj ellenében öt év alatt 66 milliárd forintot kaptak bedőlt hiteleik után a Garantiqától, és az állam viszontgaranciája révén 62 milliárd forinttal kevesebb tőkét kellett képezniük, mint amennyit a Garantiqa kezességvállalása nélkül kellett volna.

 

garancia hitelgarancia Garantiqa viszontgarancia kezességvállalás kkv Radnai György
Kapcsolódó cikkek