"Nem kizárt, hogy a következő fél évben esnek az árak a hazai egyetemes piaci gázszolgáltatásban" - jelentette ki ma reggel ismét, ezúttal a Magyar Televízióban Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke. Megállapítása nem meglepő abból a szempontból, hogy - mint megírtuk - az eladó Gazprom várakozásai szerint júliustól a mostanival azonos, októbertől pedig annál alacsonyabb áron érkezik az orosz gáz Magyarországra.

Podolák György azonban más megfontolásból is áresést valószínűsít. Azt mondja, az egyetemes piaci árban meg kellene érződnie annak, hogy a versenypiacon ma sokkal olcsóbban lehet földgázhoz jutni, mint a hosszú távú szerződés szerint. Több dolgoról azonban nem beszél. Például arról, hogy a gáznagykereskedő köteles hosszú távú szerződésben lekötni, átvenni és kifizetni a hazai egyetemes szolgáltatásnak szánt gázt, s hogy szerződése rögzíti a gáz importárának a képletét is. Jelenleg e képlet miatt jut drágábban gázhoz az E.On Földgáz Trade - s mindenki, aki tőle vásárol -, mint azok, akik a szabadpiacon vásárolnak. A válság előtt és annak elmúltával is a hosszú távú szerződés szerint gáz volt, illetve lesz az olcsóbb. (Mindazonáltal a társaság nem vette át az összes gázt, amit megrendelt, ennek rendezéséről hónapok óta alkudozik az eladóval.)

Podolák György arról sem beszélt, hogy az egyetemes piaci gázkereskedők sem hagyhatják az E.On nyakán a gázt - bár részben megtették -, s vásárolhatnának a szabadpicaon. Ugyanis őket is vásárlási szerződések kötik, hiszen a Magyar Energia Hivatalnál öt évre előre kell igazolniuk, hogy honnan szerzik be az egyetemes piaci vevőknek eladandó gázt. Ráadásul az olcsó versenypiaci gáz fizikai okokból csak kevesek számára hozzáférhető. A nyugati importot lehetővé tévő HAG vezeték kapacitásai szűkösek, a hazai termelés pedig a szabályozás sajátosságai miatt lényegében ugyanolyan áron kerülnek a piacra, mint az

Podolák György szerint a költségekkel való játék eredménye, hogy 2009-re együtt 13 milliárd forint veszteséget szenvednek el a hazai egyetemes piaci gázszolgáltatatók. Ez így nem pontosan igaz: a gázkereskedelmi és a gázszállítási tevékenység szétválasztását uniós előírások alapján a gáztörvény tette kötelezővé az érintett társaságoknak, amelyeknek külön cégben kell elszámolniuk az elkülönített tevékenységekben jelentkező bevételeiket és kiadásaikat. Furcsa egyébként az olyan gázpiaci szabályozás, amely egyetemes oldalon veszteségbe nyomja a gázcégeket, de szállítási oldalon kellő ellentételezést ad nekik.

A szocialista politikus azt is mondta, hogy Magyarországon nem az egyetemes piaci gázárak a magasak, hanem a keresetek alacsonyak, hiszen gázáraink uniós összehasonlításban az alsó egyharmadban vannak. Ez is csak részben van így: a keresetek valóban jócskán elmaradnak az uniós átlagtól, de a gázáraink is az uniós árak felső harmadában vannak a Magyar Energia Hivatal honlapján közölt adatok szerint. Tennivaló tehát van, csak az már az új kormányra marad:

- a magyar érdekeknek jobban kedvező importár képzést kell kialkudni az orosz eladóval, ebben a kormánynak segíteni kellene az importőr magáncégnek;
- szabályozási eszközöket kell keresni arra, hogy az olcsóbb, versenypiaci gáz utat találjon az egyetemes szolgáltatásban gázt vásárlókhoz;
- az alkuerő nélküli végfelhasználók érdekeit követve kellene újragondolni a hazai árképzés szabályait, beleértve a gáz szállításáért fizetendő díjat is;
- olyan szabályozásra van szükség, amely szerint, amikor olcsóbb a versenypiaci gáz, akkor a hazai termelésű gáz egésze eljuthasson a hazai, egyetemes piaci fogyasztókhoz, lefelé kényszerítve az egyetemes piaci árakat.

Mindezt a soron következő kormányzati ciklus legelején kellene meglépni, már, ha valóban fontos a piaci alkuerő nélküli fogyasztók érdeke. Persze, halasztható úgy is a dolog, mint most: a következő választások előtti hetekre.