Cégvilág

Rekordévet zárt az MVM csoport

Évzáró közgyűlés a Magyar Villamos Műveknél – az eddigi legjelentősebb 60 Mrd feletti nyereség, 35 Mrd Ft osztalékfizetés az állami tulajdonos felé.

Április 9-én a Magyar Villamos Művek Zrt. megtartotta évzáró rendes közgyűlését.

A Közgyűlés elfogadta az MVM Zrt., illetve az MVM Társaságcsoport 2009. évi gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről készített társasági illetve összevont (konszolidált) beszámolóját és üzleti jelentését. Mártha Imre vezérigazgató a beszámoló ismertetése keretében kiemelte, hogy az MVM Csoport fennállásának legeredményesebb évét zárta, melynek jelentőségét tovább növeli, hogy a kiemelkedő jövedelmezőséget több nehezítő külső és belső körülmény – a gazdasági válság okozta villamosenergia-igény csökkenés, vagy az alacsonyabb nagykereskedelmi értékesítési árak – ellenére sikerült elérni.

A közgyűlés a Társaságcsoport 2009. évi összevont (konszolidált) mérlegét és eredmény kimutatását 814 727 millió Ft összevont (konszolidált) mérleg főösszeggel, és 60 811 millió Ft összevont (konszolidált) adózott eredménnyel fogadta el.

A közgyűlés elrendelte, hogy a társaság a 2009. évi adózott eredménye terhére fizessen összesen 35 055 millió Ft osztalékot a társaság részvényeseinek, azaz alapvetően a magyar államnak, amely az MVM-nek 99.87 százalékos tulajdonosa. Tekintettel arra, hogy 2009 decemberében a tulajdonos döntése alapján 20 Mrd Ft osztalékelőleg fizetésére került sor, a még fennálló osztalékfizetési kötelezettség mintegy 15 Mrd Ft, melynek a tulajdonos magyar állam részére történő kifizetésére a közgyűlés döntése alapján ez év augusztusától kerül sor.

A Közgyűlés elfogadta az MVM Zrt. valamint az MVM Csoport 2010 évi üzleti tervét és az elkövetkező két üzleti évre vonatkozó kitekintést. A tulajdonosok egyben elfogadták az MVM Csoport aktualizált középtávú üzleti stratégiáját. Mártha Imre vezérigazgató a napirend kapcsán hangsúlyozta, hogy a stratégia kiemelt feladatként rögzíti a cégcsoport tőzsdei elvárásoknak is megfelelő átlátható, eredményes működését. Fontos feladat az MVM hazai piacon való tulajdonosi jelenlétének erősítése, elsősorban az MVM termelői portfoliójának fejlesztését szolgáló beruházások folytatása révén.

A Közgyűlés tulajdonosi döntéssel is megerősítette, hogy hazánk (ahogy a MOL esetében is) az MVM Csoportnál a rendszerirányítás tevékenységi függetlenségét az integrált vállalatcsoporton belül rögzítő ITO (Independent Transmission System Operator) modellt választja az III. liberalizációs csomagjában a hálózatüzemeltető szervezet és a nemzeti energiatársaság viszonyát rögzítő megoldások közül – a hazai szabályozási környezet változásával is összhangban.

A Közgyűlés tájékoztatást kapott az MVM csoport beruházásainak helyzetéről, illetve az erőművi projektek alakulásáról. A kedvező árú, és környezetkímélő hazai villamosenergia-ellátás biztosítása érdekében indított fejlesztések előkészületei ütemesen haladnak.

 

villamosenergia Mártha Imre közgyűlés MVM ito
Kapcsolódó cikkek