Cégvilág

Rossz befektetés a nyaraló, kivéve, ha a Balatonnál van

Habár olcsón is lehet üdülőingatlanokhoz jutni hazánkban, ezek mégsem tekinthetők jó befektetésnek - mondta el az InfoRádiónak a Duna House vezető elemzője. Murányi Ákos szerint a nyaralók piaca stagnál, ráadásul az árak nem hogy emelkednének, de a válság miatt egyre alacsonyabbak.

Nem számít slágernek az üdülőingatlan a piacon, jóllehet itt a korábbi 10 százalékról négy százaléknyira csökkent az illeték, ami jelentősen egyszerűsítette az eladást - közölte Murányi Ákos az Inforádiónak.

A Duna House vezető elemzője szerint, a kiemelt üdülőkörzetek kivételével, kevesen érdeklődnek eladó nyaralók után. A nyolcvanas évek vége óta ugyanis aki ilyen ingatlant vásárolt, az mielőbb próbálta lakássá nyilváníttatni. Ennek egyrészt a hitelfelvételi lehetőség volt az oka, másrészt a különböző helyi adók miatt is jobban járt a vásárló egy lakással - fejtette ki a szakértő.

Évek óta azt ígérik az elemzők, hogy a balatoni ingatlanárak emelkednek majd, mert a válság miatt többen jönnek ide nyaralni - vélekedett Murányi Ákos. Ennek ellenére az elemző nem hisz az árrobbanásban. Mint mondja, előfordulnak áremelkedési hullámok, de túl nagy a kínálat, úgyhogy ezek nem tartanak sokáig.

Az elemző szerint, aki saját nyaralót akar vásárolni, annak a mostani időszak ideális lehet. Befektetési szempontból azonban nem előnyös most az üdülőkörzeti ingatlanvásárlás, mert az árak inkább lefelé mennek.

A Balatonon kívül kevés helyen tapasztalható nagyobb érdeklődés a nyaralóingatlanok iránt. Talán csak a Velencei-tó környéke hasonlóan népszerű, nyilván Budapest közelsége miatt - taglalta a szakértő. Hozzáfűzte azt is, hogy itt családi házhoz viszonylag alacsony áron juthat hozzá a vevő. Ezt sokan ki is használják - mondta Murányi Ákos.

üdülők ingatlanok nyaralók
Kapcsolódó cikkek