Cégvilág

Türkmenisztán csatlakozna a Nabuccóhoz

Beszállna az uniós gázporjektbe és évi 10 milliárd köbmétert gázt juttatna a Nabucco vezetékbe a közép-ázsiai ország.

Az egyik legnagyobb közép-ázsiai gáztermelő, Türkmenisztán bejelentette, hogy csatlakozna a Nabucco projekthez. Évi 10 milliárd köbméter gázt juttatni abba a csőbe, amely segítené Európa függetlenedését az orosz gázimporttól. "Megállapodtunk, hogy munkacsoportokat állítunk fel Nabucco megállapodás feljesztési lehetőségeinek megvizsgálására”, - mondta Günther Oettinger uniós energiabiztos a türkmén állami televízióban, miután Gurbanduli Berdimuhamedov türkmén elnökkel tárgyalt.



Ugyanakkor a fenti érdekében le kell fektetni egy csövet a Kaszpi-tenger alatt, Türkmenisztán és Azerbajdzsán között. Ezt megnehezíti, hogy a két ország vitában áll néhány, kaszpi-tengeri olaj- és gázlelőhely hovatartozásáról. Oettinger szerint az EU még ezen a héten besegít a türkmén-azeri vita megoldásába.

Az évi 75 milliárd köbméteres türkmén gáztermelés fő vevője 2009-ig Oroszország volt, de vásárolt Kína és Irán is. Oroszország azonban tavaly leálította az importot, mert a gazdasági válság miatt tőle is kevesebbet vettek a felhasználók. Ráadásul 2009-ig az orosz Gazprom egyre többet fizetett a türkmén gázért, vagyis nem tette érdekeltté az eladót abban, hogy más, nagy vevők után nézzen, például a nabucco projekthez közeledjen. Tavaly tehát változott a helyzet, amin az sem változtat érdemben, hogy az idén a Gazprom újból vásárol türkmén gázt. Az általa átvett mennyiség ugyanis jóval elmarad a 2009 előttitől, és alacsonyabb az ár is.

Berdimuhamedov Nabucco Oettinger Törkmenisztán Gazprom
Kapcsolódó cikkek