Cégvilág

A fővárosi cégeknél még 12 milliárdot lehetne spórolni évente

A CEMI Kft. bemutatta a fővárosi cégeknek végzett tevékenységét, amely során a BKV, a Főtáv és a Fővárosi Közterületfenntartó vállalatoknál közel 18 milliárd forintos eredményjavulást értek el. Vadas László, a cég ügyvezetője szerint a cégeknél még további 12 milliárd forinot lehetne spórolni évente.

A vállalat-átalakítás terén tevékenykedő CEMI Kft. (Central European Management) ügyvezetőjének beszámolója szerint a cég segítségével három fővárási tulajdonú vállalatnál összesen 17,9 milliárd eredményjavulást értek el. A CEMI a főváros cégportfóliójának árbevétel szempontjából 50 százalékot három vállalattal állt kapcsolatban, először 2007-től a BKV Zrt.-vel, majd a Főtáv Zrt.-vel és a Fővárosi Közterületfentartó (FKF) Zrt.-vel. A mai beszámolón elhangzott, hogy ezekkel a vállalatokkal senki sem foglalkozott előtte átfogóan.

A három vállalatnál összesen 26,8 milliárd forintos megtakarítási potenciált azonosított, ebből valósult a vállalatok menedzsmentjének döntése alapján valósult meg 133 költségcsökkentő és hatékonyságnövelő projekt. Ez Vadas László, a CEMI ügyvezetője szerint 360 busz árának fele meg. Az átalakítási munkák során a három vállalattól 1700 embert lehetett elbocsátani.

A szakember szerint a három fővárosi vállalkozásnál további 12 milliárd forint spórolható meg éves szinten. A megtakarítás többek között a vállalatvezetési logika átgondolásával, és a cégek hatékonyabb együttműködésével érhetőek el – tette hozzá.

Vadas László fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a cég a politikával sem előtte, sem azt követően sem foglalkozott, és ezután sem kíván foglalkozni. A vezető szerint a cég a korábbi szakmai tapasztalataira alapozva végezhette el a munkákat.

A CEMI vezető cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint a CEMI BKV-s szerződéseivel kapcsolatban a BRFK nyomozást folytat, valamint Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója azt állította, hogy Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a cég megbízására. Vadas szerint egyelőre nem kaptak hivatalos választ a BRFK-tól arról, hogy valóban folyik-e társaság ellen vizsgálat, azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy Hagyó utasításba adta volna megbízásukat.

bielek Hagyó költségcsökkentés FKF BKV Főtáv CEMI közterületfenntartó Vadas László
Kapcsolódó cikkek