Cégvilág

A Richter vezeti a magyarországi cégek reputációs rangsorát

Idén is elkészítette a B&P Braun & Partners Reputation a legnagyobb magyarországi vállalatok reputációs rangsorát. A kutatás eredménye szerint egy magyar vállalat, a Richter bír ma a legjobb reputációval hazánkban. A Figyelőben megjelent lista második helyén az Audi, a harmadikon pedig szintén egy magyar cég, a MOL végzett.

Tavalyhoz képest jelentősen javult a magyar cégek reputációja, derül ki a B&P Braun & Partners Reputation által végzett Reputation Rating kutatás idei eredményeiből. A hazai nagyvállalatok reputációs rangsorában tavaly nem volt magyar cég az első háromban, annak ellenére, hogy a nemzetközi trendek azt mutatják, rendre a hazai cégek vezetik a nemzeti reputációs rangsorokat (Svédországban például az IKEA, Finnországban pedig a Nokia számít biztos befutónak). 2010-ben megváltozott a helyzet, hiszen idén egyből két magyar cég is felkerült a dobogóra. Az első helyen a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a másodikon az Audi Hungária Motor Kft., míg a harmadikon a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. végzett.

A tavalyi éllovas Audi összességében még javított is egy pontot reputációs indexén, ám a 2010-es rangsorban ötödik Richter bő négypontos erősödéssel az élre tudott állni. Az előző évben nyolcadik helyezett MOL három pontot javítva ért be a harmadik helyre. Szintén nagyot javított a Pick Szeged Zrt. – a húsipari vállalat a tavalyi 17. helyezésről indulva a hetedik helyig jutott idén.

Megállapítható, hogy a válság által meghatározott környezetben alig romlott a Magyarországon működő nagyvállalatok megítélése. A negyven vizsgált cégre számított átlag 29,3 pontról mindössze 28,7 pontra csökkent. Úgy tűnik, a vállalatok is felismerték a reputáció jelentőségét, értékét, és különösen odafigyelnek annak megőrzésére, építésére. „Érdekes, hogy a pénzügyi krízis ellenére a bankszektor nagyot tudott javítani hitelességi mutatóján” - emelte ki Iglódi Csaba, a B&P Braun & Partners Reputation üzletágának vezetője. „Ez elsősorban a jól tervezett, fókuszált kommunikációnak köszönhető” – tette hozzá.

A kutatás alapját képező öt dimenzió (hitelesség, leadership, vállalati polgárság, elismertség és érzelmi közelség) közül idén is a hitelesség bizonyult a legfontosabbnak egy vállalat megítélésénél. Sőt, 28 százalékkal magasan ez a leginkább meghatározó tényező, míg az érzelmi közelség dimenziója a tavalyinál is csekélyebb jelentőséggel bír a kutatásban részt vevők szerint. Mindez azt jelenti, hogy a gazdasági válság hatására az emberek még inkább szilárd, hiteles fellépést várnak el egy vállalattól, és a legkevésbé (10 százalék mértékéig) fontos számukra az, hogy érzelmileg tudjanak azonosulni a céggel.

„A vállalatok mára már a fogyasztók mindennapjainak részeseivé váltak, közéleti szereplők és véleményformálók is egyben. Ennek fényében egyre nagyobb szükségük van arra, hogy tudatosan foglalkozzanak saját reputációjukkal, és stratégiai tényezőként figyelembe vegyék azt kommunikációjuk megtervezésekor”, mondta el Iglódi Csaba.

hitelesség reputáció cégek
Kapcsolódó cikkek