Cégvilág

EU-felszólítás: Csökkentsék az árakat a mobilcégek!

Az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa bírálta az uniós távközlési cégeket, amiért nem tettek eleget a telefonhívások árának csökkentését célzó EU szabályoknak.

Az Európai Bizottság 2007 november 13-án javasolta a távközlésre vonatkozó szabályok általános felülvizsgálását. Csalódást keltő, hogy eddig csak korlátozott előrelépés történt egy valóban egységes távközlési piac kialakulása irányában - jelentette ki Neelie Kroes az EurActiv jelentése szerint.

Az EU statisztikai adatai szerint a fogyasztói mobilárak tagországonként akár percenként 20 centtel is eltérnek egymástól. Lettországban egy percnyi hívás 4 centbe kerül, míg Máltán 24 centbe. "Ha a piac nem működik megfelelően, akkor a fogyasztók túl sokat fizethetnek" – mondta a digitális portfólióért felelős biztos.

Az egyébként nemrég alakította át a terület felügyeletét, az új szabályok szerint egy összeurópai szervezet fogja egybe a tagországok illetékes hatóságait, a BEREC segítségével az EU nagyobb beleszólást kap a mobilhívások díjszabásába és az új piaci belépők hozzáférésének meghatározásába.

ár hatóság felügyelet versenyképesség Kroes mobilcég biztos mobil távközlés
Kapcsolódó cikkek