Cégvilág

Lebuknak az áramtolvajok

Az áramlopás évről évre jelentősebbé váló probléma hazánkban: jelenleg az áramot jogosulatlanul használók országosan évente mintegy 14 milliárd forint kárt okoznak az E.On Hungáriának.

Az áramlopás sokféle módszerrel történik, de minden módszer közös jellemzője, hogy veszélyes az adott háztartásban élőkre, különösen a gyerekekre, de veszélyes lehet a szomszédokra is. Másrészt minden beavatkozási módszer objektív módon kimutatható akár hónapokkal és évekkel később is, a szolgáltató külső szakértők bevonásával ki tudja mutatni a mérőóra manipulációját. Harmadrészt az áramlopás rontja a többi fogyasztó ellátásának minőségét: az áramlopás következtében sokszor lép fel üzemzavar a hálózaton, illetve ingadozik az áramellátás, mivel a szolgáltató csak a szerződött fogyasztási volumenre tervezi a hálózatot.

A szabálytalan áramvételezés leggyakrabban két fogyasztói csoportnál fordul elő: az egyik típusba tartoznak azok a lakossági fogyasztók, akik között találkozunk alacsony jövedelmű, nemritkán állami segítségre szoruló családokkal. Az ő fogyasztásuk átlagos vagy alacsony, de szociális okokból a közműtartozás helyett a fogyasztás mértékének eltitkolását választják. A másik csoportban inkább nagy mennyiségű áramot fogyasztó ügyfeleket találunk, leggyakrabban kisvállalkozásokat, de a nagy energiafelhasználású berendezéseket tartalmazó luxus-lakóingatlanok is gyakoriak.

Az E.On 220 fős ellenőrgárdája folyamatosan járja az ellenőrzendő mérőhelyeket, melyek kiválasztása többféle módon és több szempont figyelembevételével történik. A társaság a rendelkezésére álló adatok alapján vizsgálja a fogyasztói profil és a tényleges fogyasztás közötti eltéréseket (például egy nagy energiaigényű termelőegység szokatlanul alacsony fogyasztása gyanúsnak számít), valamint a társaság vizsgálja a fogyasztói szokások változását is (nagymértékű csökkenés vagy ingadozás is gyanús lehet). Ezen túlmenően jelentős szerepet kap az üzemzavar-elhárítások, éves mérőóra-leolvasások alkalmával és rutinmunkák közben „véletlenül” napvilágra kerülő szabálytalanságok kivizsgálása is. Amikor az E.On munkatársai lakossági bejelentések, illetve saját kockázatelemzés alapján helyszíni ellenőrzést végeznek, az esetek 80 százalékában tapasztalnak különböző szabálytalanságokat.
Az ellenőrzés során az E.On szakértői megvizsgálják a mérőórát, ellenőrzik az adatait, és amennyiben szabálytalanságot, illetve arra utaló jelet tapasztalnak, leszerelik a mérőt, zárópecséttel ellátott dobozban elszállítják, és külső szakértői vizsgálatot végeztetnek.
A villamosenergia-törvény alapján az egyes konkrét esetek jellemzően két alapvető kategóriába tartoznak: nem szerződés szerinti vételezés, illetve szerződés nélküli vételezés. Bárki is felelős közvetlenül az illegális szerelésért, annak anyagi következményei (kötbér) minden esetben a szolgáltatóval szerződésben álló fogyasztókat sújtják. Szerződésszegésnek minősül többek között a plomba megbontása, hiszen ebben az esetben feltételezhető, hogy a mérőberendezést befolyásolták. Amennyiben az E.On szakemberei ezt állapítják meg, az érvényes rendszerhasználati szerződés alapján meghatározott összegű kötbér megfizetésére kötelezik a fogyasztót. Hasonló szankciót eredményez az is, ha a fogyasztó a szolgáltató hozzájárulása nélkül hajt végre teljesítménybővítést a rendszeren, elkerülve az előzetes igénybejelentési kötelezettséget, valamint a hálózatfejlesztési hozzájárulás megfizetését. Illegális áramvételezésről akkor beszélhetünk, amikor a szolgáltató hálózatára jogosulatlan módon csatlakozik valaki, és az elhasznált áramdíj megfizetése nélkül veszi igénybe a szolgáltatást.

Új megoldások

A technika fejlődésével időközben megjelentek azok az eszközök is, amelyeket első pillantásra nem könnyű felfedezni.

Az E.On szakértői azonban a megfelelő szaktudás, tapasztalat, eszközök és mérőműszerek birtokában felkészültek bármilyen szabálytalanság, valamint a lopási szándék feltárására és dokumentálására, mely a törvénysértés esetén elkerülhetetlen büntetőjogi feljelentés és bizonyítási eljárás alapját képezi.

Az E.On szakértői azonban a megfelelő szaktudás, tapasztalat, eszközök és mérőműszerek birtokában felkészültek bármilyen szabálytalanság, valamint a lopási szándék feltárására és dokumentálására, mely a törvénysértés esetén elkerülhetetlen büntetőjogi feljelentés és bizonyítási eljárás alapját képezi. -->

áram áramlopás
Kapcsolódó cikkek