Közzétesszük a Fővárosi Vízművek Zrt-nek az illegális vízvételezéssel kapcsolatos tapasztalatait. Kérdéseinkre a kövekező tájékoztatást kaptuk:

A közműves ivóvíz szolgáltatásról szóló rendelet szerint illegális vízvételezésnek minősül a jogszabályoktól, vagy meglévő szerződéstől eltérő fogyasztás, azaz olyan tevékenység, mely során díj fizetés nélkül történik vízvételezés. Ilyen például, a közterületi szerelvényről (tűzcsap, ivókút) engedély nélküli vízvételezés, a vízmérő vagy vízmérőhely manipulálása, illetve az engedély nélküli, úgynevezett fekete vízbekötés.



Az esetek kiszűrése, illetve megelőzése érdekében a Vízművek csapata több akciót, tervszerű és véletlenszerű kivizsgálást tart. Pár példa, amivel próbáljuk ellenőrizni, illetve tetten érni a leleményes fogyasztókat:
-  fogyasztási adatok figyelése, ott ahol például az elmúlt évhez vagy a fogyasztási helyhez képest túl alacsony fogyasztást regisztrálnak,
- nagyobb területek alkalomszerű ellenőrzése (parkok, autómosók, szállodák…),
- véletlenszerűen kiválasztott kerületek bizonyos utcáinak ellenőrzése,
- önkormányzati határozatok, melyek lakhatási, illetve működési engedélyről szólnak, de a Vízműveknél nem regisztrálódtak,
- építési területek, építkezések véletlenszerű ellenőrzése,
- lakossági bejelentések,
- illetve vízmű-dolgozók bejelentése utáni kiszállás,
- egész napos útjuk során szemrevételezéssel történő ellenőrzések.

A fentieken kívül pár éve a rendőrséggel is szerződéses kapcsolatban állunk. Számukra külön oktatást tartottunk, így már ők is tetten tudják érni az illegális vízvételezőket. Az elkövetők ellen szabálysértési eljárást indítanak, illetve súlyosabb esetben akár bünügyként is kezelhetik a történteket. Ezen felül van egy többéves akciónk is, mely arról szól, hogy társaságunk teljes szolgáltatási területén minden mérőt megnézünk, és a rendszerrel összevetve egy kvázi adattisztítás során ellenőrzünk.

2009-ben 2664 esetet regisztráltunk, melyre mintegy 594 ezer köbméter vízdíjat számláztunk ki. Ebből 109 esetben találtunk illegális, fekete vízbekötést, 22 esetben tártunk fel mérő-manipulálást, és 33 közterületi szerelvénynél regisztráltunk illegális vízvételezést. Az összes szabálytalan vízvételezésre 155 ezer köbméter vízdíjat számláztunk ki. A rendőrségtől 43 jelentés érkezett, melyeknél illegális vízvételezést véleményeztek a rend őrei. Ebből 5 esetben volt érdemi intézkedés, melyek során 319 köbmétert számláztunk ki.

Ennek visszatartó hatását nehéz számszerűsíteni mert akit elkapnak, vagy aki netalántán lát egy ilyen rendőri intézkedést és hasonló vízvételezésre készül, az a jövőben kétszer is meggondolja azt.

A közelmúltban lezárult egy illegális vízvételezéssel kapcsolatos büntetőper is, ahol a bíróság kimondta a passzdarabos összekötésre a bűncselekmény tényét, és ennek megfelelően hozta meg ítéletét. Ügyfelünk a tárgyaláson kijelentette, hogy nem fogja megfellebbezni az ítéletet és az ügy befejeződött. 2004 májusában született a Fővárosi Közgyülésnek egy önkormányzati rendelete, mely lehetővé teszi számunkra hogy az illegális vízvételezőkkel szemben a normál kiszámlázandó vízdíj ötszörösét terheljük ki, büntető tarifaként.

Összefogással

2004-ben volt egy közös akciónk a rendőrséggel, az Elművel és a Fővárosi Gázművekkel. Egy cég három különböző telephelyén egyidőben jelentünk meg, elkerülve így az esetleges gyors helyreállításokat. Az akció 100 teljes sikert hozott. Használva a törvényi lehetőségeket, közel 10 millió forintot számláztunk ki a tettenért fogyasztónak.