Cégvilág

Szép remények - Mi várható a lakáspiacon?

Soha nem tapasztalt várakozás övezi az új kormány építésügyi politikáját, a csődhullám sújtotta ingatlanipar minden szegmensében piacélénkítő állami beavatkozásban reménykednek – írja a Népszabadság.

Ha csodát nem is, de erőteljes állami segítséget remélnek az ingatlanpiaci szereplők – derült ki a budapesti lakásvásár szakmai konferenciáján. Az új kormány számára most a legtöbb szakmai szövetség a mentőcsomag tartalmára tesz javaslatokat. – Tény, hogy a gazdasági válság legnagyobb vesztese az ingatlanszektor, mert minden oldalról sújtotta a hitelezési krízis – mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A tervezett és az elindított beruházások megdrágult vagy elutasított hitelei, az ingatlanok áresése, a kereslet visszaesése egyaránt komoly veszteséget okozott.

A fővárosi ingatlanpiaci index szerint a mélypontot a lakástámogatási rendszer megszüntetésekor, vagyis tavaly nyáron érte el a szektor. Az ingatlanpiaci szereplőkvárakozásait szondázó index az idei első negyedévben csaknem megismételte a kilenc hónappal ezelőtti történelmi mélypontját, az akkori –34,3 százalékpontos eredményt most nem sokkal múlta felül, és –32,2 százalékponton állapodott meg – írja a Népszabadság.

A romlás most nem az amúgy hagyományosan legpesszimistább lakáspiacnak köszönhető, hanem az irodapiacnak, ahol a tavalyi rekordméretű átadások után jelentős az üresedési ráta, és a gazdasági kilábalás nélkül új területek bérbeadására belátható időn belül nincs esély. A raktár- és üzlethelyiség-piac kilátásainak megítélése is romlott, ami az ipari teljesítmény drasztikus visszaesésének és a kiskereskedelmi forgalom további várható csökkenésének tükrében érthető.

lakáság üzlethelyiség lakáspiac üresedési ráta GKI Lakásvásár raktár ingatlanpiac akar lászló
Kapcsolódó cikkek