Cégvilág

Törvény ide, vagy oda, a fémtolvajok nem pihennek

Hiába a törvényi szigorítás, úgy tűnik, nem lankad a fémgyűjtők buzgalma, kis túlzással naponta akadnak illegális fémtelepekre a pénzügyőrök.

Legutóbb egy kiskunfélegyházi telephelyen tartottak ellenőrzést – vélhetően lakossági bejelentés alapján –, s igaznak bizonyult a „füles”. A telephelyen, melyet egy gazdasági társaság bérelt, összesen 100 tonna vegyes fémhulladékot (köztük csatornafedeleket, rendszámtáblákat, útjelző táblákat, nagyfeszültségű lég- és földkábeleket) találtak. 
Mint kiderült, a telephelynek nincs működési engedélye, s a tulajdonosok a fémhulladék származását sem tudták igazolni.

A vámhatóság a több 10 millió forint értékű fémhulladékot lefoglalta, valamint a telephely tulajdonosával szemben a fémtörvény rendelkezéseinek megsértése miatt eljárást indított – közölte Sipos Jenő szóvivő. A vélhetőleg lopásból származó fémtárgyak kapcsán a vámnyomozók büntetőeljárást folytatnak.

Mint emlékezetes, ugyancsak májusban bukkantak a vámosok egy pilisi telepre, ahol sok egyéb fémtárgy között az ELMŰ közelmúltban ellopott felsővezetékeinek is megtalálták a maradványait. Ez a társaság egyébként az elmúlt fél évben legalább 162 tonna fémhulladékot értékesített illegálisan.

Szintén az elmúlt napokban történt: egy szolnoki és egy csökmői vállalkozás telephelyén közel 25 tonna fémhulladékot találtak a vámosok, a tulajdonosok itt sem tudták felmutatni a fémkereskedelemhez szükséges engedélyeket.

Elmű fémlopások VPOP törvényi szigorítás
Kapcsolódó cikkek