Cégvilág

Válság ellen biotermelés a jó megoldás?

Még a recesszió sem nagyon érintette az organikus termékek hazai piacát, amely nagyjából 10 százalékos növekedést könyvelhet el évről évre. Nem rosszak ugyanakkor a gazdálkodók esélyei sem, annál is inkább, mivel termelésük 80-85 százalékát exportra – főleg az EU-ba, illetve Svájcba vagy az Egyesült Államokba – szállítják.

A biotermékek népszerűségét erősíti meg a Worldwatch Institute legfrissebb, tavaly őszi jelentése is, amely szerint mára a világon több mint 30 millió hektáron zajlik biogazdálkodás, ez több mint kétszeres növekedést jelez az ezredfordulóhoz képest.

Figyelemre méltó azonban, hogy ez a terület alig harmada annak, amelyen genetikailag módosított növényeket termesztenek, illetve a föld összes termőföldjének alig egy százalékát teszi ki. Az ellenőrzött területek kétharmada fejlett országban található, míg a termelők majdnem fele Afrikában működik.

Az Eurostat legfrissebb adatai azt mutatják, az elmúlt időszakban uniószerte éves szinten 5 százalékkal nőtt a biogazdálkodásba vont termőterületek nagysága. 2008-ban nagyjából 200 ezer ilyen gazdaság működött Európában. Hazánkban majdnem 1500 gazda foglalkozik biotermeléssel – derül ki a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. adataiból. Magyarország a 120 ezer hektáros igazoltan ökológiai gazdálkodással az európai rangsorban csak a tizenkettedik, a legnagyobb területen Olaszországban termelnek bioélelmiszereket, míg az összes terület arányában Ausztria az első. VG

VG-->

Biokontroll Hungária Nonprofit Eurostat biogazdálkodás
Kapcsolódó cikkek