Cégvilág

Vince Mátyás: nélkülünk nem döntenek az MTI jövőjéről

Az internet, a blogok világában is szükség van hírügynökségekre, mivel évtizedes gyakorlatuk van a hírek gyűjtésében és feldolgozásában – mondta a Duna Televízió reggeli műsorában Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda elnöke egy Budapesten kezdődött nemzetközi hírügynökségi tanácskozás kapcsán. A mély politikai ellentétektől szabdalt Magyarországon pedig szerinte különösen fontos a független közszolgálati hírszolgáltatás megőrzése.

Magyarországon szükség van egy közszolgálati hírügynökségre, amely független a gazdasági csoportoktól, ahogy a politikai érdekcsoportoktól is – mondta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában. Mint a Világgazdaság Online is megírta, sajtóértesülések szerint a Fidesz összevonná a közmédiumokat és megszűntetné a Távirati Irodát.
 
Sajátos helyzetben van az MTI annyiban, hogy az Országgyűlés a közvetlen tulajdonosa – így a parlamenti egyensúlynak le kell képeződnie mind a Tulajdonosi Tanácsadó Testületben, mind a felügyelő bizottságban. A testületekben fele-fele arányban kell lennie az ellenzéknek és a kormányoldalnak a törvény szerint – ez a politikai kiegyensúlyozottság adja az MTI egyik létjogosultságát – szögezte le az elnök.
 
„Egy túlpolitizált országban, ahol hihetetlen mély árkok húzódnak politikai pártok között, szükség van egy kiegyensúlyozott, sokoldalú, és megbízható híreket produkáló közszolgálati hírügynökségre” – érvelt Vince Mátyás.
 
A Hattól nyolcig felvetésére, miszerint a felröppent hírek szerint az új parlament akár meg is szüntethetné a távirati irodát, úgy reagált: ezt buta pletykának tartja. „Nem tudom elképzelni, hogy úgy történjen radikális változás ezen a területen, hogy engem, mint az MTI vezetőjét ebbe ne vonnának be” – mondta. Hozzátette: a vezetésben is felmerült már a változtatás igénye, például az alapító okirat módosításának szándéka.
 
A Tulajdonosi Tanácsadó Testület kidolgozott egy teljes változtatás-csomagot, ami a parlament asztalán van. Az Állami Számvevőszék is jelzett változtatási igényeket. „Volna mit csinálni, de engem ebben az ügyben még senki meg nem keresett, ezért teljes nyugalommal mondom azt, hogy a felröppent hír pletyka” – szögezte le az elnök.
 
Hozzátette: azt viszont tudni lehet, hogy Orbán Viktor mit nyilatkozott ez ügyben akkor, amikor első ízben felmerültek találgatások a közmédiumok lehetséges összevonásáról, ezen belül az MTI esetleges átalakításáról-megszüntetéséről. „Orbán Viktor azt mondta: ez egy fontos kérdés, de nem egy olyan ügy, amit el kellene kapkodni. És legjobb lenne, ha a szakma vezetőinek bevonásával és egyetértésével születhetne meg egy sok mindenkit kielégítő megoldás”.
 
Vince Mátyás úgy látja: a szakma vélhetően partner lenne a jobbító szándékú átalakításhoz, ha ez a szakma és a közmédia erősödését hozza. „A struktúra, a szervezeti keretek másodlagos kérdés. A fő szempont, hogy mennyi pénzt kap a közmédia. Talán nem meglepő, ha azt mondom, több pénzt kellene fordítani a szektorra” – nyilatkozta a Duna Televízióban az MTI elnöke.

Az ügy előzménye az, hogy a januárban felröppent információk szerint a Fidesz megszüntetné a Magyar Távirati Irodát. Az éretsülést a Fidesz akkor sietve cáfolta.

állami számvevőszék Orbán Viktor Duna Televízió vince mátyás MTI
Kapcsolódó cikkek