Cégvilág

A 3D nyomtatók átalakítják a gazdaságot

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami rétegek egymásra illesztésével háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Egy modern 3D nyomtató tizedmilliméter vastagságú rétegeket használ, így igen nagy pontossággal tudja elkészíteni a modelleket.

A hackerkultúrában a technológia rendkívül népszerű, ennek fejlődésétől várják a szabad szoftverek logikájának kiterjesztését a fizikai gyártási folyamatokra. Számos projekt igyekszik elérhető áron, általánosan használható, nyílt forráskódú és tervrajzú 3D nyomtatót előállítani - számol be a Világtudomány.
 
Charles Simonyi, a Microsoft egyik meghatározó személyisége a magyar Manager Magazinnak egy interjúban arról beszélt, hogy ő már a hetvenes évek közepén lézernyomtatóval készített levelet küldött haza Kaliforniából édesanyjának, igaz a nyomtató akkor kb. egy millió dollárba került… Mára egy ilyen nyomtatót százötven – kétszáz dollárért lehet megvenni. 
 
Valami hasonló várható a háromdimenziós nyomtatók piacán is, bár most még kb. 60 ezer dollárért lehet például a ZPrinter 650-et, az  amerikai ZCorporation gépét megvásárolni. A saját építésű nyomtatóhoz viszont már néhány száz dollárért meg lehet venni az alkatrészeket. Sőt, van olyan készülék, amelyből az alapváltozatot összeszerelve a többi alkatrészt saját maga állítja elő. „Tíz éven belül a személyi 3-D nyomtatók teljesen átlagosnak számítanak az íróasztalokon” - véli Bre Pettis a MakerBot Industries, a CNC irányította robotok gyártójának munkatársa.
 
A 3-D nyomtatás komoly változásokat okozhat egész iparágakban, például az alkatrészellátásban és kereskedelemben. Ezentúl ugyanis elég lesz az adatokat megszerezni, és otthon vagy az irodában elkészíteni az egy adott alkatrészt.
 
A kutatók már azon dolgoznak, hogyan tudnának elektronikus alkatrészeket így nyomtatott áramköröket „nyomtatni”,  vagyis a prspektivák egészen szédületesek…

Világtudomány-->

3D nyomtató Microsoft 3D
Kapcsolódó cikkek