Cégvilág

A vonalkódot nem lehet legyőzni

A válság világszerte visszavetette mind a rádiófrekvenciás azonosítással, mind a vonalkóddal kapcsolatos hardvereszközök forgalmát, azonban ez évtől kezdődően mindkét területen lassú növekedés prognosztizálható.

A Citizen Systems véleménye szerint a vonalkód technológián alapuló alkalmazásokat továbbra is költséghatékonyan lehet majd alkalmazni a kiskereskedelemben és a logisztikában, míg az RFID-megoldások néhány speciális területen kapnak majd hangsúlyt.

A tavalyi évben a az AIDC (Automatic Identification and Data Collection) technológiai ipar szereplőinek forgalmát jelentősen visszavetette. Bár az RFID hardverek némiképp jobban tűrték a válságot a vonalkódnál, a vállalkozások szűk költségvetése következtében mindkét szektor jelentős károkat szenvedett. 2010-től a két ágazat növekedési üteme azonban lassan ismét emelkedni fog  –  áll a VDC Research előrejelzésében, mely 2013-ig mutat előre. Ugyanis az olyan makrogazdasági trendek, mint amilyen például az emelkedő globális kereslet és termelés, a fokozódó biztonsági igények, valamint a növekvő mobilitás iránti vágy a kutatás szerint AIDC beruházásokra sarkallhatják a vállalkozásokat.
 
„A piaci előrejelzések is rávilágítanak arra a tendenciára, hogy az RFID, illetve a vonalkód technológia piaca együtt, azonban jellemzően más területeken fejlődik majd az elkövetkezendőkben is. Véleményem szerint míg az előbbinek néhány speciális ágazatban, például az állatok nyomon követésében, vagy az NFC technológián alapuló alkalmazásokban nagy szerepe van, addig a vonalkód a logisztikában és a kereskedelemben továbbra is költséghatékonyabban alkalmazható.” – mutatott rá Mészöly Imre, a Citizen Systems régiós vezetője.

Bár az RFID címkék előállításának költségcsökkentése érdekében folyamatos kutatások folynak, ezen a technológián alapuló eszközök belátható időn belül valószínűleg továbbra sem lesznek elterjedtek a jelenleg is jellemzően vonalkódos azonosítást használó ágazatokban. A folyamatot gátló tényezők között sorolhatjuk fel többek között a technológiaváltás olyan alternatív költségeit is, mint például a legtöbb helyen jelenleg alkalmazott, rádiójeleket leárnyékoló fémpolcok cseréjével kapcsolatos kiadásokat, vagy a csomagolóanyagok cseréjét. A több évtizedes múltra visszatekintő vonalkód technológia többnyire tehát úgy tűnik, szilárdan tartja magát a még gyermekcipőben járó RFID-val szemben.

vonalkód Automatic Identification and Data Collection NFC beruházás kereskedelem AIDC RFID Citizen Systems
Kapcsolódó cikkek