Cégvilág

Fontos változások az egészségügyben is: mit tervez a kormány?

Az új kormány egészségügyi programja a témája a Világgazdaság XX. Egészségügyi Konferenciájának. A rendezvényt kövesse élő videóközvetítésünkben.

Az egészségügy terén az új kormánynak nem kevesebbet kell megoldania, mint a 650 milliárd forintos hiánnyal küszködő ágazat szerkezeti és finanszírozási gondjait, ismét vonzóvá tenni az orvosi és a nővéri pályát, s visszanyerni a betegek gyógyításba vetett hitét.

Nógrádi Tóth Erzsébet, a Világgazdaság szakújságírója a konferencia bevezetőjében elmondta: a XX. jubileumi egészségügyi konferencia résztvevői konkrétumokat szeretnének hallani az új kormány egészségügyi programjáról.

Gyűjtés az árvízkárosultaknak

Szócska Miklós államtitkár és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója az árvíkárosultak javára gyűjtést rendeznek. A Zöld Újság is pénzadománnyal járul hozzá a gyűjtéshez.

Az egészségügy kihívása bizony dilemma elé állította a kabinetet és a szaktárcákat. Mostantól a szaktárcánál az ember lesz a középpontban - mondta Jávor András a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Jávor hangsúlyozta: az egészségtant vissza kell vinni az oktatásba, népegészségügyi programot át kell szervezni, hiszen ez még a gondolkodásban sincs. Szociálpolitika és az egészségügy összefonódik, korábban ez sem volt. Most letisztítva viszi  a szaktárca ezeket a problémákat a parlamentbe, hiszen nem a parlamentben, hanem a tárcánál kell hogy a vita legyen.

Megtörtént az átadás-átvétel, most áll fel az adminisztráció, még türelemre van szükség - mondta Szócska Miklós az egészségügyi ágazatot irányító államtitkár. A stílusbeli ütésnek-verésnek ezennel vége, a józanságot, türelmet meg kell köszönni az egészségügyi beszállítóknak is. Korábban megkísérelni sem lehetett azokat a fejlesztéseket, amiket most az akciótervben majd szerepelnek. A szándék elhatározott: kiemelt nemzeti ügy kell, hogy legyen az egészségügy, mellébeszélések nélkül - mondta.

A sikeres átalakítás egyik feltétele a hatékonyság növelésből származó megtakarítások és visszaforgatások. Most az állapot stabilizálása kell, hogy következzen, a helyreállítás ezután. Mély depresszió jellemzi az egészségügyet, összeomlás határán az ellátórendszer, fogynak az emberi erőforrások, zsákutcák domináltak a kiútkeresésben – emelte ki.
A jelenlegi forrásokból még a 2006-os rendszert sem lehet biztosítani, ebben az ellátási struktúrában, ekkora igénybevétel mellett.
A mai ellátórendszert az államtitkár szerint fragmentálódott ellátások, egymást kioltó stratégiák, EU-források rossz hasznosulása, romló ellátási minőség jellemzi. A szereplők nem hozzák azt a teljesítményt, ami elvárható lenne. Emberi erőforrási krízis is tapasztalható (kiöregedő orvosok, perspektíva hiánya), a migráció szintén súlyos teher. 96 százaléka a végzős orvosoknak nem motivált.

Az államtitkár az alábbi pontokba szedte a kormány terveit:
- Totális paradigmaváltás
- Egy biztosító, egységes kockázatközösség
- Markáns állami felelősségvállalás és annak új keret- és feltételrendszere
- Alapellátás stratégiai szerepének megerősítése
- Újragondolt kórházi konszolidáció
- Új forrásteremtési struktúra
- Teljesítményfinanszírozás radikális újjászervezése,
- Gyors, erőteljes dereguláció
- Értelmetlen adminisztráció megszüntetése
- Korrupció felszámolása
- Népegészségügyi program
- Egészségturizmus

Azonnali intézkedésként az alábbiakat sorolta fel:
- EBF megszüntetése („Helyrehozhatatlan törések keletkeztek, az egészségpolitika célja nem az orvosok ellenőrzése.”)
- Patikaliberalizáció megszüntetése
- Kamarai tagság
- Minimumfeltétel felfüggesztése

A kasszák költésével kapcsolatos adatok öt évre visszamenőleg ma reggeltől publikusak. Tudja meg mindenki, mi zajlott korábban az egészségügyben. Meg kívánják védeni a kormányt az általuk károsnak ítélt szubjektív osztogatási szereptől. Példát szeretnének mutatni a rendszer szereplőinek, hogy a maguk részéről nyílt kártyákkal játszanak.

Partnerségre törekszenek a beszállítókkal, gyógyszerágazattal – mondta. Szükség van a szakmai tanácsadó testületre, de ne csak aláíró postafiók legyenek, hanem az egészségügyi politika bizalmi alkotói - hangsúlyozta.

Elmondta: kötelező lesz a széles szakmai körrel való konzultáció, és nem a sajtó útján közlik, mi vár a szakmára, hanem belevonják az átalakítási folyamatokba.

-->

egészségügyi vállalkozás vállalkozó egészségügy Világgazdaság VG Egészségügyi konferencia
Kapcsolódó cikkek