Cégvilág

Hamu detektort vezet be az EasyJet

A fapados légitársaság olyan, infravörös érzékelő rendszert telepít repülőgépeire, amelyek nagy távolságról észlelik a vulkáni hamufelhőket.

Az EasyJet az első légitársaság, amely technikai megoldást keres a vulkáni hamu elkerülésére. Az AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) infravörös spektrummal készült felvételei mind a pilótáknak, mind az irányítóközpontnak jelzik a vulkáni hamut. A berendezés 100 kilométeres távolságban is képes észlelni a felhőt és 1 500-tól 15 000 méteres magasságig használható.

A norvég légügyi kutatóintézet által kifejlesztett rendszer a radarhoz hasonló eljárást alkalmaz, és lehetővé teszi, a valósidejű képalkotást. Andy Harrison, az EasyJet vezére a Guardian tudósítása szerint elmondta: ez az eszköz lehetővé teszi, hogy többé ne kerüljön sor a korábbihoz hasonló, nagyarányú légtérzárra.

A cég 1 millió fontot fektet a berendezés fejlesztésébe és telepítésébe és a remények szerint az év végére tucatnyi repülőgépén állítja üzembe az AVOID-ot. Harrison hangsúlyozta: a technológia viszonylag olcsó és nem céljuk, hogy hasznot húzzanak belőle, mivel mindenki érdeke, hogy a lehető leghamarabb több száz repülőre kerüljön fel a berendezés.

fapados detektor légitársaság AVOID Easyjet hamu
Kapcsolódó cikkek