Cégvilág

Hűteni távolról sem egyszerű

A kiforrott technológia és az unió elismerése ellenére a távhűtés elterjedése messze elmarad a távhőszolgáltatásétól.

A hűtés iránti igény világszerte egyre nagyobb mértékű. Manapság a fűtéssel szinte egyenrangú elvárásként jelenik meg a fejlett országokban, ahol a kereskedelmi és irodaépületek kötelező kellékének számít, de lakóépületekben is egyre nagyobb tért hódít. A távhűtés lényegében hideg víz szolgáltatását takarja, amely az épület gépészeti rendszerén keresztül biztosítja a helyiségek hűtését, és mint ilyen, többnyire távhőellátó rendszerekhez és szolgáltatókhoz kapcsolódik.

A távhűtési technológia már régóta rendelkezésre áll, az első rendszert a 19. század végén mutatták be, amely hideg levegőt továbbított csővezetéken keresztül. Az Egyesült Államokban az 1930-as évektől már kereskedelmi szintű alkalmazásról beszélhetünk.

Az mind a távhőszolgáltatást, mind a távhűtést környezetbarát, fenntartható technológiának tekinti. A kétfajta energiaszolgáltatási tevékenység időben is jól illeszkedik egymáshoz, hiszen a hőszolgáltatás az ellátott terület klímájától függően hozzávetőlegesen fél évet üzemel jó kapacitáskihasználással.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

távhőszolgáltatás hűtéstechnika Európai Unió
Kapcsolódó cikkek