Cégvilág

Kockázatos a savgátló gyógyszerek szedése

A gyomorfekély kezelésére alkalmazott protonpumpa-gátló gyógyszerek kapcsolatba hozhatók a menopauza utáni nők csonttöréseivel és bakteriális fertőzésekkel. Ezt számos nemzetközi vizsgálat igazolta.  

A savgátló készítményeket a gyomor visszacsorgásos betegsége (reflux), a nyelőcső gyulladásai és a fekélybetegségek terápiájára alkalmazzák, az esetek 53-69 százalékában a gyógyszert helytelenül alkalmazzák.

Shelly L. Gray, gyógyszerész doktor és a Washingtoni Egyetem munkatársai megállapították, hogy a protonpumpa-gátló kezelés menopauzát követően növeli a csonttörések kockázatát. 161 ezer 806, 50 és 79 év közötti hölgynél nyolcéves követési periódus alapján megállapították, hogy ugyan a csípőtörés kockázata nem nő, azonban gyakrabban fordulnak elő a gerinc, az alkar, és a mellkas törései. Howell és a Beth Israel Diakonissza Orvosi Központ, illetve a Harvard Orvosi Kara munkatársainak beszámolója szerint a naponta szedett protonpumpa-gátló szer mintegy 74 százalékkal növeli a Clostridium difficile okozta fertőzéseket. Vizsgálatuk öt éves időszakban, 100 ezres betegre terjedt ki. Egy másik vizsgálatban Dr. Amy Linsky és a Bostoni Orvosi Központ munkatársai 1200, Clostridium difficilével fertőzött beteget tanulmányoztak, és a protonpumpa-gátlót szedők 42 százalékánál tapasztaltak visszaesést.

Dr. Chih-Hung, a Nemzeti Tajvani Egyetem munkatársai egy számos régebbi tanulmányt felölelő metaanalízis során megállapították, hogy a magas dózisú protonpumpa-gátlás nem jár további előnnyel sem a gyomorvérzés csökkentése, sem a műtétileg ellátott betegek túlélése szempontjából.

 

 


 


 

 

 

hazipatika.com-->

savgátló reflux
Kapcsolódó cikkek