Cégvilág

Meglepődtek a gyógyszer-nagykereskedők: levelet írtak az államtitkárnak

A Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége „némileg” meglepőnek találja a kormánynak az új gyógyszertárak nyitásával kapcsolatos azonnali moratórium bevezetésére, illetve a kötelező kamarai tagság visszaállítására vonatkozó, szakmai egyeztetések nélküli bejelentését – tudatta közleményében a szövetség elnöke.

Szabó Ferenc közölte: a moratórium elrendelése számtalan kérdést vet fel, melyekre eddig nem látják a megnyugtató válaszokat.

„Nem tudjuk például, mi lesz azzal a mintegy 150 gyógyszertárral, melyek létrehozása jelenleg is folyamatban van? Nem tudjuk azt sem, hogy felmérésre kerültek-e az esetlegesen leállításra kerülő beruházások jogi-erkölcsi-anyagi konzekvenciái, illetve készült-e bármilyen hatástanulmány a moratórium következményeire vonatkozóan a lakossági gyógyszerellátást illetően? ( Lehetetlenné válik-e egy-egy új városrészben, nagyobb lakóparkban, bevásárlóközpontban a gyógyszerek kiváltása, mi lesz a különféle okokból - pl. épületbontás - megszűnő patikák pótlásával stb.)”

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének tagvállalatai – melyek évente 500 milliárd Ft értékű gyógyszert szállítanak ki a hazai patikákba, és emellett maguk is érdekeltek gyógyszertárakat működtető társaságokban – remélik, hogy a bejelentett változásokra vonatkozó rendelet szövegét mielőbb megismerhetik, valamint hogy annak tartalmát a megjelenés előtt véleményezhetik. Erre vonatkozó kérésüket levélben jelezték Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak.
A szövetség a szakmai egyeztetésekre bármikor, feltételek nélkül készen áll – olvasható a közleményben.

Mint ismert, Szócska Miklós a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján jelentette be a további patikaliberalizáció megszüntetését.

gyógyszer-nagykereskedők
Kapcsolódó cikkek