Cégvilág

Tízezer munkahely szűnhet meg Magyarországon - Veszélyben a dohánytermelők

Tízezer munkahely kerülhet veszélybe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohány-ellenőrzési keretegyezményének intézkedései nyomán – állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz).

A Magyarországon jogszabályba foglalt egyezmény várhatóan az év utolsó hónapjaiban elfogadandó irányelve a burley dohány termelőit lehetetlenítené el, akik az ország elmaradottabb területein biztosítanak megélhetést többnyire képesítés nélkülieknek a rendkívül kézimunka-igényes gazdálkodásban.

A termelők szerint nem reális az sem, hogy más dohányfajta előállítására álljanak át, mivel az ezzel járó költségeket – elsősorban a világ legelterjedtebb dohányfajtája, a virginia mesterséges szárításához szükséges berendezés 10-15 millió forintos árát – nem tudják kigazdálkodni. Azt a dohányzást ellenző szervezetek is elismerik, hogy az intézkedés, amelynek értelmében minden adalékanyag és ízesítő használatát megtiltanák a dohánygyártásban, nem feltétlenül segíti elő a fogyasztás csökkenését.

Az ugyan kötelezőként ismeri el a keretegyezményt, saját berkein belül azonban inkább a zárt közösségi tereken történő dohányzás visszaszorítását kezdeményezi.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

MADOSZ dohány dohánytermelők
Kapcsolódó cikkek