Cégvilág

Végre konszolidálódhat a vízközmű piac

A működési hatékonyság legfontosabb eszköze a mintegy 400 szereplős vízközmű piac akár egy nagyságrenddel történő csökkentése, de ezt nem az állami tulajdonú regionális vízművek összevonásával kell kezdeni - nyilatkozta Ányos József, a Magyar Vízközmű Szövetség (MaVíz) elnöke a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A szövetség elfogadja, hogy a magyar közművagyonnak közösségi tulajdonban kell maradnia - mondta az elnök, hozzáfűzve: ez nem csak külföldi-, hanem magyar befektetőket is érint. A már magántulajdonba került vagyonelemek visszaszerzésének megoldására nincs javaslata a MaVíz-nek, de nem a pécsi megoldást tartják "referenciának".

A szövetség sürgeti a vízközmű törvény megalkotását, mert ez rendezné többek között a tulajdonviszonyokat, az árképzést, a szolgáltatás minőségi előírásait és elindíthatná a szétaprózott üzemeltetési rendszer integrációját.

A MaVíz szerint a víz- és szennyvíz szolgáltatáshoz kapcsolódó eszközök maradék 10 százalékát is át kellene adni az önkormányzatoknak a már ott lévő 90 százalék mellé.

Magyar Vízközmű Szövetség vízközmű törvény MAVÍZ
Kapcsolódó cikkek