Cégvilág

"Az egészségpolitika célja nem az orvosok ellenőrzése"

A parlament holnap szavaz az egészségügyi és szociális tárgyú salátatörvényről, többek között az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EbF) megszüntetéséről.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint alapvetően elhibázott döntés lenne az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EbF) megszüntetése. Némi átszervezéssel ugyanis ez az intézmény lehetne a betegjogok leghatékonyabb képviselője Magyarországon - áll az LMP lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Eddig az EbF-hez fordulhatott mindenki az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszával. A hatóság illetékmentesen, rögzített határidőn belül kivizsgálta a panaszt, majd határozatát – nevek nélkül – nyilvánosságra is hozta. A bejelentések száma húszezres nagyságrendű volt, a konkrét eljárásoké több ezerre tehető. Szilágyi László LMP-s országgyűlési képviselő szerint a többi betegjogi út sokkal nehézkesebb és kevésbé hatékony.

Lehet, hogy a felügyelet drágán működött, és nem voltak egyértelműen tisztázva a hatáskörei, így a hatóság átszervezését, karcsúsítását az LMP támogatná, de felszámolását a lehető legrosszabb lépésnek tartja. Ezzel ugyanis a betegek jogai sérülnének, az egészségügyi szolgáltatók pedig kontroll nélkül maradnának.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az egészségügyért felelős kormányzat EbF megszüntetését azért kezdeményezte, mert úgy véli: az egészségpolitika célpontja nem az orvosok ellenőrzése, a szolgáltatók vegzálása. Tervek szerint a felügyelet hasznos funkcióit megőrzik, illetve a betegjogok védelmével kapcsolatos fejlesztéseket hajtanak végre.

Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője a törvénymódosítás parlamenti benyújtásakor úgy érvelt: három éve a többpénztáras egészségbiztosítási modell kialakításának szándékával hozták létre a felügyeletet, ám a változások leállításával feladatát nem gondolták újra.

Amúgy pedig az egészségügyi szolgáltatókat jelenleg is több hatóság ellenőrzi, s nincs szükség arra, hogy a gyógyító munkától még több energiát, forrást vonjanak el. A felügyelet megszűnése után is megmarad a betegek jogainak védelme, így a várólistát továbbra is vezetni kell az intézményeknek, közzé kell tenni a térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások listáját, az egyes kórképek elszámolási tételeit.

LMP Réthelyi Miklós Egészségbiztosítási Felügyelet
Kapcsolódó cikkek