Cégvilág

Holnap fölmenthetik Falus Ferencet

Várhatóan kedden felmenti tisztségéből Falus Ferenc tisztifőorvost Réthelyi Miklós.

A nemzeti erőforrás miniszter az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére azt mondta: voltak problémák az ÁNTSZ működésével, és az egészségügyi kormányzat szívesebben dolgozna egy olyan emberrel, akivel szemben nagyobb a bizalom. Molnár Lajos egészségügyi miniszter 2007-ben nevezte ki a tisztifőorvost, aki 2001-től a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház főigazgatójaként dolgozott.

Az új kormány egészségügyért is felelős minisztere kinevezésekor kijelentette: fontos feladatának tartja  a tisztiorvosi szolgálat megerősítését, amelynek komoly szerepe lesz a népegészségügyi feladatok következetes végrehajtásában. Jelenleg az országos tisztifőorvos vezeti az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, amelyhez tartozik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 81 kistérségi, 7 regionális és 9 országos intézete. Az ÁNTSZ-nél dolgozók létszáma 2004-ben több mint 7000 fő volt, amelyet 2005-ben és 2006-ban 1000-1000 fővel csökkentették. Jelenleg 3600 szakember dolgozik a szolgálatnál.

Falus Ferenc Bujdosó Lászlót váltotta a tisztifőorvosi székben, aki most a közép-dunántúli regionális tisztifőorvos. Falus azt megelőzően több mint öt évig irányította a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórházát. A szabaddemokrata Molnár Lajost követő Horváth Ágnes, de az őt követő szocialista kötődésű Székely Tamás is megtartotta a tisztifőorvost a pozíciójában. Tisztifőorvosi idejére esett a sok port fölvert H1N1 influenza világjárvány hazai feladatainak levezénylése.

Falus Ferenc 1950-ben született Budapesten. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát, majd 1979-ben tüdőgyógyászatból szakvizsgázott. Később elvégezte a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Egészségügyi Menedzser szakát, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen pedig jogi tanulmányokat folytatott. Dolgozott mentőorvosként az Országos Mentőszolgálatnál, majd tüdőgyógyászként az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. Később a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető egyetemi adjunktusa lett, ezt követően egy otthonápolási szolgálatot vezetett. A főorvos több nyelven beszél, nős, két gyermek édesapja.

felmentés Falus Ferenc ÁNTSZ Réthelyi Miklós
Kapcsolódó cikkek