Cégvilág

Íme a Peugeot új sztárjai! - Fotók!

Európa második legnagyobb autógyára a PSA Peugeot Citroen a vártnál jóval nagyobb nyereséggel zárta az első félévet. A francia konszern eredményét jelentősen emelték az új modellek.

Az elemzők mindössze 416 millió eurós nettó profitot vártak a konszerntől, ehhez képest a Peugeot ma 680 millió eurós haszonról számolt be. A cég várakozásai szerint 2010-ben az adózás előtti eredmény 1,5 milliárd eurót tesz ki, a Peugeot utoljára 2008-ban zárt pluszban üzleti évet. A PSA felülmúlta az iparág növekedését azzal, hogy 0,8 százalékkal, globálisan 13,7 százalékra emelte részesedését a piacon - tudósít a Bloomberg.

Az első félévben az értékesítési bevétel 21 százalékkal emelkedett, a növekedést jelentősen segítették az új modellek: a Peugeot 3008, és 5008, valamint a Citroen C3. Philippe Varin, a PSA vezérigazgatója az eredményeket kommentálva leszögezte, hogy a cég igyekszik a fejlődő piacok irányába terjeszkedni és ezzel párhuzamosan csökkenteni az Európától való függését.

Jelenleg az öreg kontinensen kel el a Peugeot, illetve Citroen gépkocsik csaknem kétharmada. Varin abban bízik, hogy – részben az új kínai vegyesvállalat segítségével – 2015-re az értékesítési bevétel fele Európán kívüli piacokról származik majd. Kínában kétszámjegyű-, latin-Amerikában 9 százalékos bővülést vár a PSA az idei évben, miközben az európai piac a pesszimistább előrejelzéseknek megfelelően 7 százalékkal zsugorodik 2010-ben.


profit Peugeot értékesítés részesedés PSA Peugeot Citroen félév
Kapcsolódó cikkek