Cégvilág

Megépülhet-e az ígért, évi 50 ezer lakás?

Aligha teljesülhet könnyen a második Széchenyi Terv otthonteremtési programja - az évi 40-50 ezer új lakás felépítése -, ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett első féléves adataira tekintünk – írja a Népszava.

Idén az első hat hónapban 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt - derült a KSH jelentéséből.

A használatba vett lakások száma 34, az új engedélyeké pedig 41 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első félévében volt. A befejezett lakásépítkezések száma két régióban közel felére, további háromban pedig kétharmadára csökkent.

Még inkább gyengült az építési szándék: az új engedélyezések öt régióban felére-egyharmadára csökkentek, és csak a fővárosban kértek ugyanannyi engedélyt ebben a félévben, mint az előző év azonos időszakában.

A Széchenyi Terv ambiciózus új lakásépítési vágyait, évi 375 milliárd forintos költségvetési hozzájárulással, legfeljebb több év távlatában lehet teljesíteni a Népszava elemzése szerint. Az új lakásoknak pang a piaca, visszaesett a hitelkereslet, és a csekély érdeklődés miatt számos építőipari vállalkozás szüntette be a tevékenységét, amelyeket nem lesz könnyű feltámasztani.

építés lakásépítés Széchenyi-terv építési engedély költségvetés használatbavételi engedély
Kapcsolódó cikkek