Cégvilág

Optimisták a horvát kempingüzemeltetők

Kisebb előszezoni visszaesés után főként az augusztusban várnak jó eredményeket a horvát kempingekben - adta közre a Lider üzleti hetilap a Horvát Kemping Egyesület vezetőjének optimizmusát.

Adriano Palman szerint az idén az év első öt hónapjában ugyan 6 százalékkal kevesebb vendéget fogadtak, de 6 százalékkal több volt a vendégéjszakák száma. A rossz idő miatt gyenge volt a júniusi eredmény, de július elejétől már biztatóak a foglaltsági adatok, amelyek leginkább augusztusban érik el a maximumot.

A tengerparti régiók közül a legkorábban nyitó isztriai kempingekben tapasztaltak az év első felében visszaesést, de ezt a tavalyinál sokkal rosszabb időjárásnak tulajdonítják, ami a legfőbb ellensége a kempingezésnek.

Júliusban már az Isztriai-félszigeten is elérték a tavalyi forgalmat, akárcsak a Kvarner-öbölben és a dalmáciai táborhelyeken, de a javulás leginkább a minőségi szolgáltatásokat kínáló, drágább helyeken érezhető.

A Zára (Zadar) közelében fekvő Zaton, a Pag-szigeten lévő Simuni és Starsko, a Hvar-szigeti Vir és a sibeniki Park Soline és Solaris kempingjeiben - ahol az utóbbi években jelentős fejlesztések voltak - idén 20-25 százalékkal nőtt a forgalom.

A kempingek üzemeltetői azzal is tisztában vannak, hogy a gazdasági válság miatt a turisták takarékosabbak lettek, vagyis étteremben, üzletekben, kirándulásokra vagy túrákra a tavalyinál kisebb összeget költenek a Horvátországban nyaralók.

zadar Horvátország kemping
Kapcsolódó cikkek