Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2010. július 7-én kelt határozatában az Első Nógrádi Erőmű ZRt. 2009 végén benyújtott fellebbezését helyben hagyva megsemmisítette a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDVKTVF) korábbi, KTVF: 2411-100/2009. számú határozatát, és új eljárás lefolytatására utasította az első fokú hatóságot.

Az OKTVF határozata rámutat, hogy mind a négy negatív szakhatósági állásfoglalás – amely alapján a KDVKTVF elutasította az erőmű engedélykérelmét – jogszerűtlen volt. Bátonyterenye város jegyzőjé-nek, mint építésügyi hatóságnak az elutasító határozatát az OKTVF-nek kellett megváltoztatnia lévén a beruházás területének új övezeti besorolása 2009. december 15-én életbe lépett, így az ingatlan alkalmassá vált az erőmű megépítésére.

A másik három, Kazár-Rákóczibánya-Vizslás körjegyzőjének, Mátraderecske-Mátraballa körjegyzőjének és Parád jegyzőjének állásfoglalása nem tartalmazott semmilyen jogszabályon alapuló felhatalmazást, így azokat is meg kell változtatni. Ezen állásfoglalás-okra hivatkozva az Első Nógrádi Erőmű ZRt. engedélykérelmének visszautasítása tehát nem volt jog-szerű.

A határozat felhívja a KDVKTVF figyelmét arra, hogy az új eljárásban fokozottan vizsgálnia kell az erőmű és a kapcsolódó tevékenységek tájra, tájszerkezetre, természeti területek élőhelyeire gyako-rolt hatását. Emellett az anyagban olyan előírások is szerepelnek, amelyek az ENE megítélése szerint csak az eljárás későbbi szakaszában készítendő hatástanulmány kapcsán lennének időszerűek. Ennek ellenére természetesen az előírtaknak megfelelően vizsgálni kell a védett és fokozottan védett ter-mészeti értékekre (élőhelyek, növényfajok, gerinctelen állatfajok, madarak, emlősök stb.), a Mátra Tájvédelmi Körzetre és a Mátra Különleges Madárvédelmi területre gyakorolt hatást, illetve eleget kell tenni az újabb, zajterheléssel és annak mérésével kapcsolatos követelményeknek, valamint további garanciális lépéseket kell beépíteni a felszín alatti vizek védelmében.

„Nagyon örülünk a határozatnak, amely végre megadta a lehetőséget arra, hogy ez a kétszáz családnak megélhetést biztosító beruházás folytatódhasson. Ugyan több olyan elem is bekerült a közeljövő feladatai közé, amelyek meglátásunk szerint csak a későbbi hatástanulmány részét kellene, hogy képezzék, de ezeknek is maximálisan eleget fogunk tenni. Bízunk benne, hogy a jogszabályok betartása kellő biztosítékot fog jelenteni mindenkinek – még a projektet ellenzőknek is –, hogy a beruházás a régió érdekeit szolgálja.” – mondta Farkas Tamás, az Első Nógrádi Erőmű ZRt. vezérigazgatója.