BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várhatóan augusztus 20. körül végeznek az idei aratással

Magyarországon a kalászosok és a repce betakarítása, a kedvezőtlen időjárás miatt várhatóan csak augusztus 20. körül fejeződik be augusztus eleje helyett - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke pénteken az MTI-nek.

A gazdálkodókat még mindig a korábbi esők hátráltatják a munkavégzésben. Az átnedvesedett talajra ugyanis sok helyen még mindig nem lehet a gépekkel rámenni. Ez a betakarítandó terület 10-20 százalékát érinti.

A GOSZ elnökének véleménye még mindig az, hogy az átlagos terméskiesés az idén eléri a 30 százalékot.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) által közzétett, az e hét közepére vonatkozó adatok szerint - ez megegyezik a GOSZ saját felmérésével - őszi búza 1,003 millió hektáron terem, a hektáronkénti hozam az előzetes adatok szerint várhatóan 3,8 tonna körül lesz. Ez elmarad az előzetesen várt 4,4 tonnás becsült értéktől. Így összességében 4 millió tonna alatti országos terméseredmény várható őszi búzából. A búzát a hét közepéig a vetésterület mintegy 63 százalékán vágták le.

Az őszi árpát csaknem 184 ezer hektárról vágták le a gazdálkodók, ez a terület 98 százaléka. A hozam hektáronként 3,6 tonnát ért el átlagosan. Az összmennyiség országosan meghaladja a 660 ezer tonnát. A rozs vetésterülete valamivel több, mint 36 ezer hektár volt. A termésátlag 2,17 tonnát tesz ki. A munkával a terület 31 százalékával végeztek e hét közepéig.

Repcét az idén mintegy 261 hektáron termeltek, a hektáronkénti átlagtermés 2,14 tonna körül mozog. A betakarított terület aránya 96 százalék. Ezt alapul véve összesen várhatóan mintegy 550 ezer tonna repcét takarítanak be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.