Cégvilág

Bepereli a "Jedi gondolatátvitelt" forgalmazó céget Lucas

George Lucas, a Csillagok háborúja író-rendezője pert indít a Jedi Mind cég ellen, mivel az szerint jogtalanul használta fel szellemi termékét kereskedelmi célra.

A Jedi Mindnak azért kell 5 millió dolláros szerzői jogi keresettel szembenéznie, mert George Lucas szerint engedély nélkül használta az általa kitalált karakter nevét. Ez a vállalat olyan, vezetéknélküli headseteket forgalmaz, amelyekkel állítólag gondolattal irányítható válnak a berendezések - tudósít a Reuters.

Mitöbb, a vállalat szerint a "Jedi trükk" segítségével a tulajdonosok akár tudatalatti szinten is átvihetik gondolataikat az eszközökbe. George Lucasnak mindenesetre nem tetszett az ötlet, mivel 2009 májusában felszólította a céget, hogy szüntesse be a jogvédett név használatát. Ezt a Jedi Mind elvileg elfogadta, de a Lucasfilm szerint a mai napig nem tett eleget az ígéretének. A rendező cége ezért most 5 millió dolláros kártérítést követel, annak ellenére, hogy a Jedi Mind fogalmat nem védette le.

Lucas cége ugyanakkor igényt tart minden, a Jedikkel kapcsolatos jellemző szellemi jogvédelmére, beleértve a Jedik ruházatát, a fénykardot, a tárgyak lebegtetésének képességét, valamint a sugárnyalábok küldését a kéz segítségével.

Lucas szerzői jogvédelem lucasfilm Csillagok háborúja jedi
Kapcsolódó cikkek