Cégvilág

Civil kezdeményezés: Virágzik a csere-kereskedelem

Pénzügyi válság idején csökkentsük készpénz-forgalmunkat, hirdeti egy civil kezdeményezés mely teret biztosít az ingatlan csere-kereskedelem folytatásához. A devizahitelesek közt egyre népszerűbb kezdeményezés szervezői civil mozgalom indításába kezdtek a devizahitelesek megsegítésére.

Az ingatlanpiaci válság, a hitelezés vissza esése és a fizetőképes kereslet hiánya késztette arra Monoki Balázst, hogy a 90-es évek elején bevált és alkalmazott ingatlan kereskedési stratégiát alkalmazza. Így alakult meg az internetes csere portál ahol bárki felajánlhatja ingatlanját cserére, a saját fejlesztésű programmal a kor felhasználói igényeinek megfelel.

A válság mélyülése célszerűvé tette Monoki szerint a szolgáltatás kibővítését több témakörre, amely a növekvő a munkahelyek bizonytalansága, olyan eszközök hasznosítására nyújt lehetőséget a háztartások számára, melyet már nem használnak vagy egyszerűen meguntak. Ezen gondolatmenetből következett a termékek-szolgáltatások cseréjének ösztönzése is. A weboldal kialakítóinak célja a kézpénzes kiadások csökkentése, ami kiutat jelenthet a válságból. Az ötlet szerint a felhasználók kamatoztathatják képességeiket normál munkaidőn felül vagy éppen munkanélküliség esetén is, hisz Monoki véleménye szerint bárki össze tud írni egy listát, hogy mi az, amit Ő adni vagy szolgáltatni tud és vele párhuzamban, hogy mi mindent fogadna el cserébe.

A felhasználók visszajelzései alapján sikeres a projekt, jelenleg közel 3000 regisztrált felhasználója van a portálnak, akik közül már sokan megtalálták a számukra kedvező csere ügyletet. Az eddigi tapasztalatok szerint az ingatlan- és autócsere hirdetések részaránya jóval meghaladja az egyéb csereajánlatok számát. Ennek oka lehet, hogy a jelenlegi gazdasági válság következtében ezen a piacokon esett vissza leginkább a fizetőképes kereslet mértéke. Így finanszírozási nehézségeket megkerülendő könnyebben válthatnak a felhasználók, és akár a devizahitelük miatt nehéz anyagi körülmények közé került fogyasztók számára lehetőséget kínál ingatlanuk, gépjárművük cseréjére, kisebbre-olcsóbbra.

A különbözetből vagy a csere hatására csökkenő havi kiadásokból akár meg is oldhatják az adósságcsapdába került fogyasztók helyzetüket. A portálon nem csak kisebbet-olcsóbbat keresők hirdetnek, a drágább ingatlan vagy autó beszerzésén gondolkodó fogyasztók is könnyebbnek találják a közvetlen cserét, mely kisebb pénzügyi mozgást igényel.

A csere-portál további népszerűsítését célozták meg a Facebook közösségi weblapon indított „Segítsd egy esélyhez a devizahiteleseket” csoport indításával, az itt kapott visszajelzések alapján az ajánlott megoldáson túl érezhető volt az igény egy civil összefogásra. Így a csere-portál munkatársai javasolták az „Egy esély a devizahiteleseknek” elnevezésű esemény megszervezését, mely felől 20 ezren érdeklődtek már és a részvételi szándékát már közel 1,100 devizahiteles jelezte, és további 1500 fő szeretne rész venni a programon. Az összejövetel pontos helyszíne, időpontja és programja, civil kezdeményezésnek megfelelő módon a közösségi portálon a résztvevőkkel való egyeztetést követően lesz meghatározva.

 

devizahitel Monoki Balázs detuti.hu csere kereskedelem esély
Kapcsolódó cikkek