Cégvilág

Nem árt az óvatosság az USB eszközökkel

A vírusirtókat gyártó PandaLabs felmérése szerint az idei évben terjedő férgek 25 százalékát kifejezetten úgy tervezték, hogy USB-vel csatlakozó eszközökkel fertőzzenek.

A Panda 20 országban 10 470 céget kérdezett meg a vírushelyzetről. A válaszoló kkv-k 48 százaléka ismerte el, hogy a vállalati számítógépeit megfertőzték valamilyen vírussal, 27 százalék pedig azt is tudta, hogy a kártevő USB eszközzel jutott a számítógépre.

A PandLabs adatai szerint az új férgek 25 százaléka kifejezetten USB berendezésekkel terjed, így a cég adatai szerint jelenleg több számítógép fertőződik meg így, mint e-mailen keresztül. Luis Corrons, a PandaLabs igazgatója a Net-Security portálnak elmondta: nem meglepő ez a jelenség, hiszen egyre több eszközt lehet USB-n keresztül a számítógéphez csatlakoztatni a zenei lejátszótól a mobiltelefonig.

A fertőzési módszer egyébként egyszerű: a Windows minden USB-vel csatlakozó eszközön található alkalmazást képes automatikusan futtatni, ha ezt a felhasználó engedélyezi. Így az óvatlan felhasználó már azzal képes megfertőzni az adott számítógépet, hogy bedugja az eszközt. A féreg azután tovább terjedhet, amint egy újabb USB berendezés csatlakozik a géphez.

USB vírus windows PandaLabs féreg
Kapcsolódó cikkek