Cégvilág

Új gyógyszert kutatnak pszichiátriai betegeknek

Befejeződött a klinikai vizsgálat a Richter Gedeon Nyrt. bipoláris depresszió kezelését célzó antipszichotikus vegyületével

Befejeződött az úgynevezett fázis II klinikai vizsgálat a Richter Gedeon Nyrt. és a Forest Laboratories, Inc. bipoláris depresszió kezelését célzó, új, fejlesztés alatt álló antipszichotikus vegyületével, jelenleg további fázis III klinikai vizsgálatok zajlanak a skizofrénia és bipoláris mánia indikációkban is - tájékoztatott a cég kommunikációs vezetője. A vizsgálatba 233 egyesült-államokbeli, 18 és 65 év közötti beteget vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak be a három, különböző dózist kapó terápiás csoport valamelyikébe.

A bipoláris depressziós beteget drasztikus hangulatingadozások jellemzik, amelyek a teljes feldobottságtól a súlyos depresszió, szomorúság és reménytelenség érzéséig terjedhetnek. Utána megint a felhangoltság állapota következik, amelyet gyakran normális hangulati fázisok is megszakítanak. A hangulatváltások mellett, az energiaszintben és a viselkedésben is jelentős változások figyelhetők meg. A mániás depresszióban, más néven bipoláris kedélybetegségben a depresszió, illetve a mánia vagy a mérsékelt öröm, lelkesültség időszakai váltakoznak.

A mániás depresszió rendellenesség valószínűleg örökölhető, habár pontos genetikai oka még ismeretlen, a nőket és a férfiakat egyenlő arányban érinti, azonban a nőkben inkább a depresszió, míg férfiakban inkább a mánia tünetei fordulnak elő. A betegség gyakoribb magasabb szociális és jobb helyzetű emberekben, általában a tízes, húszas vagy harmincas éveik során alakul ki.

A skizofrénia (hasadásos elmezavar a görög szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik; az elnevezés a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlására utal. A személyiség szétesése néha lassan alakul ki, máskor viszont hirtelen, heves zavarodottsággal, érzelmi nyugtalansággal kezdődik. Általában a serdülőkor táján jelentkezik, de kialakulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora. Gyakori az asszociációk felbomlása, önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata.

gyógyszervizsgálat skizofrénia mániás depresszió bipoláris depresszió Richter
Kapcsolódó cikkek