Cégvilág

Két éve nem látott magasságban az élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO friss elemzése szerint két éves csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak, részben a búza drágulása miatt.

A FAO élelmiszer árindexe júliushoz képest csaknem 9 ponttal, 176 pontra emelkedett augusztusban, ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb száma, igaz, elmarad a 2008 júniusában rögzített csúcstól. A szervezet elsősorban az orosz tüzek miatt bekövetkező búzatermés-csökkenéssel indokolja a helyzetet, de emelte az árat a cukor drágulása is.

A 2010-es gabonatermés az előrejelzések szerint 41 millió tonnával kevesebb, 2 238 millió tonna lesz. De még a csökkent mennyiség mellett is az idei év a mérések történetében a harmadik legnagyobb termést jelenti, és magasabb az ötéves átlagnál.

Oroszország augusztus 15-től nem exportál búzát, mivel az ország termésének jelentős része elpusztult a kiterjedt tüzekben. A múlt hónap közepén 23 havi csúcsot döntött a búza ára. Gary Sharkey, a Premier Foods búzabeszerzési részlegének főnöke a Financial Timesnak korábban elmondta: az élelmiszeripar képtelen figyelmen kívül hagyni a búza árának 50 százalékos emelkedését. Oroszország a júniussal záruló tizenkét hónapban a világ negyedik legnagyobb búzaexportőre volt az Egyesült Államok, az EU és Kanada mögött az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

FAO gabona ENSZ búzaár búza
Kapcsolódó cikkek