Cégvilág

Lengyelország gázszállításokkal bosszantja Németországot

A lengyelországi Swinoujsieben tervezett folyékonygáz-terminál a Keleti-tenger alatt létesülő gázcsővezeték szempontjából kellemetlen konkurenciát jelent Németország számára - írja a Die Presse.

Az osztrák lap elemzésében rámutat: a fordulat óta ez az első olyan nagyberuházás Lengyelországban, amely az ország energiaellátásának biztosítását és Oroszországtól való függőségének csökkentését hivatott szolgálni. Lengyelország egy nemzetközi konzorcium tagjaként – amelyhez Kanada, Franciaország és Olaszország is tartozik – 750 millió eurót ruház be a folyékonygáz-terminál létesítésébe.

A projekt, amelyet a múlt hét végén a Polskie LING vállalat indított be a lengyelországi Swioujscieben, a tervek szerint 2014 közepén kezdetben öt milliárd, később maximum 7,5 milliárd köbméter folyékony földgázt  fogad majd, amelyet eleinte Katarból importálnak. Lengyelország ily módon földgázszükségletének mintegy harmadát akarja fedezni. Varsó a szükségletének 60 százalékát eddig Oroszországból származó importból elégítette ki. Moszkva a múltban gyakran elzárta a gázcsapokat és így az exportot politikai zsarolási eszközként használta fel.

A Die Presse szerint a német-lengyel határon lévő terminál azonban nem csak az oroszok ingerültségét váltotta ki. Berlin vizsgálatot kíván annak megállapítására, hogy a létesítmény megfelel-e a környezetvédelmi követelményeknek, és az 1991-ben aláirt espoo-i jegyzőkönyvre hivatkozik. Varsó viszont azt gyanítja, hogy Németországnak az a szándéka,hogy a folyékonygáz-terminál megépítését két-három évvel elhalassza. A Gaz System nevű lengyel cég szerint – amelynek tulajdonában van a Polskie LNG – kiterjedt környezeti tanulmányokat folytattak, amelyek azt mutatták, hogy a projektnek nincsenek határon átnyúló negatív következményei.

A bécsi lap szerint a varsói kormány képviselői úgy hiszik, a német panasz oka, hogy a swinoujscie-i folyékonygáz-terminál közvetlen konkurenciát jelent a Keleti-tenger alatt létesülő gázcsővezeték számára. Berlin korábban többször felajánlotta Lengyelországnak, hogy részükre reexportálná a Keleti-tenger alatti csővezetéken importált orosz földgázt. Az erre már betervezett értékesítési piacról sem a németek, sem az oroszok nem akarnak lemondani - vélik Varsóban. 

gázcsap folyékonygáz LNG import export gázvezeték
Kapcsolódó cikkek