Cégvilág

Magyarország is érintett az európai warez-razziában

Összesen 14 európai országban, köztük Magyarországon folytattak átfogó warez-razziát a helyi hatóságok. Az akció a The Scene elnevezésű illegális fájlcserélő hálózathoz köthető magánszemélyek és szerverek ellenőrzését célozta.

Belga kezdeményezésre indult az a talán minden eddiginél nagyobb kalózkodás elleni akció, amelynek során 14 európai országban folytattak egyidejűleg razziát a hatóságok. A nyomozók többek között Svédországban, Norvégiában, Olaszországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Németországban, Csehországban, és Magyarországon élő magánszemélyeknél illetve tárhely-szolgáltatóknál tartottak házkutatást - adta hírül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A razzia a The Scene elnevezésű illegális fájlcserélő hálózat felderítését célozta, amelynek ügyében már két éve nyomoznak a belga hatóságok. A rendőrség szerint a hálózat két rétegből áll. Egyrészt vannak bizonyos csoportok, amelyek egymással versengve próbálnak mihamarabb megszerezni és feltölteni az internetre eleddig még nem elérhető jogvédett tartalmakat, másrészt működnek ún. Top Site-ok, olyan adatszerverek, ahova a kalózfájlokat a széleskörű online terjesztéshez feltöltik.

A Zeropaid beszámolója szerint a razzia Svédországban volt a legkiterjedtebb. Az északi országban elsősorban az adatszerverek képezték a rendőrségi akció fókuszpontját. Svéd hatósági közlés szerint a lefoglalt számítástechnikai eszközöket várhatóan Belgiumba szállítják, azok módszeres ellenőrzését a belga szakértők fogják elvégezni.

zeropaid Warez razzia
Kapcsolódó cikkek