Mezőgazdaság. Megkezdte a cukorrépa feldolgozását a kaposvári cukorgyár, az egyetlen még működő magyarországi cukorfeldolgozó üzem. A tervek szerint a Magyar Cukor Zrt. egységében 120 ezer tonna cukor készül majd, ebből 105 ezer tonna a belföldön eladható, az piacszabályozási rendszerébe illeszkedő úgynevezett kvótacukor – tájékoztatott a társaság. Ez a mennyiség a magyarországi fogyasztás mintegy harmadát fedezi.
A kaposvári gyár 260 fővel vág neki 110-115 napig tartó cukorrépa-feldolgozási időszaknak. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 120 ezer tonna körüli kibocsátással az idén megdől az üzem termelési rekordja, amelyet tavaly állítottak fel 107 ezer tonnával.
A magyar gazdáktól 840-850 ezer tonna cukorrépa érkezik a gyárba, ez a feldolgozó szerint a termelési kedv visszatértéről tanúskodik. Ebben természetesen fontos szerepet játszik az is, hogy a kvótacsökkentés következtében megemelkedett a jogszerűen nyújtható közösségi és állami támogatás összege. Ezeket is beszámítva az osztrák Agrana csoporthoz tartozó cég egész Európát tekintve az egyik legmagasabb átvételi árat kínálja. VG