Cégvilág

Óriásmegrendelést kapott a magyar cég

A magyar szakemberek által fejlesztett és Tápiószelén gyártott óriástranszformátor első darabját már leszállították Indiába, és további tizenháromra kaptak megrendelést - közölte Luspay Zoltán, a CG Electric Systems Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Az egyenként 3,5 millió euróba kerülő, 765 KV-os óriástranszformátorból összesen 14 darabot gyártanak, elsősorban a tápiószelei üzemben, de a szolnoki gyár is kiveszi a részét a munkából, ahol az acélszerkezetek készülnek - mondta a vezérigazgató, aki hozzátette: jelenleg öt darab már gyártásban van. A mostani megrendelés összértéke 38 millió euró - mutatott rá Luspay Zoltán.

A vezető kiemelte azt is, hogy bár kaptak bizonyos multi segítséget, illetve más testvérvállalati (Pauwels-es és CG-s) gyártókkal is ellenőriztették a terveket, alapvetően önálló magyar termékről van szó, hiszen hazai tervezőgárdával és hazai gyártásban készülnek az óriástranszformátorok. Az órástranszformátorokhoz kapcsolódó prototípus és infrastruktúra fejlesztése 1,2 milliárd forintba került, melyhez az uniótól 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak.

Európában Magyarországon kívül Németországban és Svédországban gyártanak hasonló teljesítményű és minőségű transzformátort, az igazi konkurenciát azonban a kínaiak jelentik, akik szintén részt vesznek az indiai tendereken – közölte Luspay Zoltán, hozzátéve: Indiában óriási ütemben haladnak az infrastrukturális fejlesztések, és várhatóan több száz hasonló transzformátorra lesz szükség a közeljövőben. "Ha sikeresek lesznek az indiai pályázataink, tovább bővítjük kapacitásunkat, és szeretnénk elérni, hogy havonta két darabot tudjunk gyártani” – beszélt a tervekről a vezérigazgató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tápiószelei üzembe idén ötven főt vettek fel, az alkalmazottak létszáma ezzel elérte a telephelyen a 450 főt, vállalati szinten a 800 főt.

A Ganz Transelektro Villamossági Zrt. 2006-ban csatlakozott a Crompton Greaves (CG) csoporthoz. "Az indiai anyavállalatunk, a Crompton Greaves egyre jelentősebb eredményeket ért el a globális piacon az elmúlt években, a csoporthoz rajtunk kívül olyan társaságok csatlakoztak, mint a Pauwels, a Microsol, a Sonomatra és az MSE. A CG jelenleg a világ 10 legnagyobb transzformátorgyártóinak egyike." - mondta Luspay Zoltán.

Tájékoztatása szerint a 2008-9-es üzleti évben a CG Electric Systems Hungary Zrt. árbevétele 71,2 millió euró volt, mérleg szerint 1,9 millió euró, üzemi szinten 7,6 millió euró nyereséget ért el. A 2009-10-es üzleti évben az árbevétel 77,6 millió euróra nőtt, a mérleg szerinti nyereség 12,4 millió euróra, az üzemi 8,3 millió euróra nőtt.

 

luspay zoltán transzformátor tápiószele cg electric system hungary zrt.
Kapcsolódó cikkek