Cégvilág

Piszkos trükkök bedobásával vádolják a brit Tescót

Érdekvédelmi csoportok az állítják, hogy a Tesco gazdasági erőfölényét kihasználva terjeszkedik Nagy-Britanniában, az építkezések elindítása érdekében pedig tisztességtelen eszközöket is bevet.

A Tesco egy vállalaton keresztül megvásárolt egy Lindwoodi üzletet, amelyet azután szándékosan hagyott tönkremenni, hogy később erre hivatkozva hatalmas, új bevásárlóközpont építésére kapjon engedélyt – írja a Daily Mail egy ingatlanpiaci szakértőre hivatkozva.

A brit kereskedelmi lánc nem először kerül összetűzésbe az érdekvédőkkel: augusztusban azzal vádolták, hogy hamis statisztikákat használt fel egy essexi üzlet megnyitása érdekében. Az üzlet szórólapjain azt állította, hogy igény és kereslet mutatkozik egy új üzlet szupermarket iránt. Ugyanakkor az állítás alapjául szolgáló telefonos felmérés szerint a megkérdezett 440 lakó közül mindössze 44-en tartották szükségesnek a bolt megépítését, és csak 20-an mondták azt, hogy egy új Tescót szeretnének.

2010 első hét hónapjában a Tesco 47 építési-, illetve felújítási projekt jogát nyerte el az illetékes önkormányzatoktól, 300 millió font értékben. Ez az új, vagy bővítésre váró szupermarketek 49 százalékának felel meg. A brit Versenybizottság azonban hamarosan olyan szabályokat vezet be, amelyek korlátozzák a Tesco terjeszkedését azon a 314 településen, amelynek piacán domináns szerepet tölt be. Az érdekvédők szerint a kereskedelemi lánc azért pörgette fel építési tevékenységét, hogy még a szigorítás bevezetése előtt elnyerje a szükséges engedélyeket.

Daily Mail - Világgazdaság Online-->

kereskedelmi lánc szupermarket bevásárlóközpont önkormányzat engedély Tesco
Kapcsolódó cikkek