Cégvilág

Amerika! - 52 ezer munkahelyet nyer Ausztria

Az Egyesült Államokban kínálkozó exportlehetőségeket az osztrák cégek igyekeznek folyamatosan kihasználni. Az idén azzal számolnak, hogy az amerikai piacra irányuló osztrák kivitel 15-20 százalékkal növekszik, a tavaly a válság miatt bekövetkezett visszaesés után- hangoztatta Christoph Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) elnöke.

Az idei első félév adatai is biztatóak: az osztrák kivitel 1,9 százalékkal, az pedig 14 százalékkal ugrott meg. Erre az évre az Egyesült Államokba irányuló osztrák értéke mintegy 6,5 milliárd euró lesz."Csupán ennek köszönhetően az Egyesült Államokba irányuló exportunk 52 ezer munkahelyet biztosít Ausztriában - hívta fel a figyelmet Leitl.

Az Egyesült Államok egyébként Ausztria legfontosabb tengerentúli piaca és Németország, Olaszország és Svájc után a negyedik helyen szerepel az Ausztria számára fontos exportpiacok ranglistáján. Az osztrák termékexport 4,3 százaléka irányul az amerikai piacra, és ehhez hozzá kell még számítani az oda irányuló évi 1,5-2 milliárd euró összegű osztrák szolgáltatásexportot. Leitl szerint az osztrák vállalatok számára jelenleg a környezetvédelmi technológia, az infrastruktúra és az egészségügy területén kínálkoznak exportlehetőségek.

Ki kell még emelni, hogy Ausztria az utóbbi tíz évben érzékelhetően növelte az Egyesült Államokban megvalósított közvetlen tőkebefektetéseinek az összegét is, amely a 2000-ben feljegyzett 2,2 milliárd euróról mára 3,2 milliárd euróra nőtt. Ugyanebben az időszakban pedig az Egyesült Államok még jelentősebb mértékben növelte közvetlen tőkebefektetéseit Ausztriában, 2 milliárd euróról 9,8 milliárd euróra.

Az amerikai exportból jelentős részt vállalnak a Miskolc partnervárosának tekinthető linzi központú Felső-Ausztriában működő vállalatok. E cégek – a növekvő exportfeladatokra készülve – mind több fiatalt képeznek ki különféle szakmákra.

WKÖ kivitel osztrák kamara export munkahely Ausztria
Kapcsolódó cikkek