Cégvilág

Áttörést hozhat a Microsoftnak az Windows Phone 7

Ezúttal a Windows Phone 7-tel próbál lecsippenteni egy szeletet az okostelefonok piacából a Microsoft. Eddigi próbálkozásai sorra kudarcot vallottak, az Apple a Google, a Research in Motion és a Nokia uralta piacon sem sikerült igazi áttörést hozó rendszert alkotni.

A Microsoft szerint az új Windows Phone 7 igazán felhasználó barát, mivel nem továbbfejlesztett, hanem teljesen új szoftverről van szó. A mobilszoftver kilenc telefonba került világszerte, Magyarországon mindössze kettőn, a Vodafone-nál kapható az LG Optimus 7-en, és a T-Mobile kínálatában szereplő Samsung Omnia 7-en fut majd. A telefonok hazánkban várhatóan jövő héttől kerülnek a piacra.

A Microsoft Windows Phone 7 teljesen új alapokon nyugszik: míg korábban a legtöbb gyártó az Apple iPhone menüjét próbálta utánozni ( a telefongyártók pedig a formáját), a Microsoft dinamikus, tetszetős, használata olyan, mintha a felhasználók egy magazint lapozgatnának.

A szoftver szakított a Microsoft korábbi hagyományaival, amelyek folyamatosan újabb és újabb almenükbe kalauzolták a felhasználót még egy egyszerűbb műveletnél is. Most minden programban oldalra lapozva lehet több funkciót elérni. Hiányzik viszont a „kivágás-beillesztés” funkció. A gyártó 2011 elejére ígéri a frissítést.

A szakértők szerint az okostelefonok rövid időn belül a teljes mobilpiac 70 százalékát uralhatják. A szoftverpiacon a Nokia Symbian rendszere vezet jelenleg mintegy 42 százalékos piaci részesedéssel, de az Apple iPhone-ja bővült a legdinamikusabban 2008-hoz képest. Elemzők szerint azonban a Google Android oprendszerével jövőre nagyobb piaci részesedésre tehet szert a piacon, mint az Apple.

 

Windows Phone 7 Apple mobilszoftver Microsoft iPhone
Kapcsolódó cikkek