Cégvilág

Az Európai Bizottság megtörné a nagy könyvvizsgálók uralmát

Az Európai Bizottság a napokban a pénzügyi auditálás újragondolásáról tett közzé jelentést. A „Könyvvizsgálati politika: A válság tanulsága” címmel kiadott Zöld Könyv szerint a könyvvizsgáló piac koncentráltságának kezelésére hatósági beavatkozásra van szükség. A tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four – a Deloitte Touche Tohmatsu, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst & Young és a KPMG tagjai végzik. A Bizottság szerint a nagyobb vagy kritikus méretet elért cég bukása a teljes piacot magával ránthatja.

Jeremy Newman, a BDO International vezérigazgatója fontos előrelépésnek tartja, hogy végre átfogó vita indult az érintett felek széles körének bevonásával arról, mit kell tenni azért, hogy a pénzügyi kimutatások auditálása és a könyvvizsgálati jelentések „betöltsék rendeltetésüket”.

A világ 115 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat első embere a Zöld Könyvnek a koncentrációval és piacszerkezettel kapcsolatos megállapításai kapcsán elmondta: „Biztató jelnek tartjuk, hogy a Zöld Könyv kiemelt figyelmet fordít a könyvvizsgálati piac koncentráltságára és a nagy tőzsdei cégek vizsgálatára szakosodott piaci szegmens szerkezetére. Régóta hangoztatjuk, hogy a könyvvizsgálói piac felső szegmensére jellemző koncentráció egészségtelen. Üdvözöljük azt a javaslatot, hogy a törvényhozóknak és a szabályozó hatóságoknak készen kell állniuk a könyvvizsgálói piac koncentráltságának kezelésére, mivel a piac önmagától nyilvánvalóan nem tudja megoldani ezt a kérdést.”
 
A Bizottság Zöld Könyve megállapítja, hogy a tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four tagjai végzik, ami „rendkívül megnehezíti” más cégek piacra lépését, „még ha megfelelő kapacitással rendelkeznek is a nemzetközi könyvvizsgálati piacon történő működéshez”. A Bizottság arra figyelmeztet, „hogy az ilyen mértékű koncentráció a rendszerszintű kockázat halmozódásához vezet és egy nagyobb vagy kritikus méretet elért cég bukása a „a teljes piacot magával ránthatja”. A Bizottság szerint úgy tűnik, hogy „egyes szerződésekben kifejezetten kikötik a Big Four könyvvizsgáló cégek alkalmazását, például amikor ezt pénzintézetek a vállalati hitelezés feltételéül szabják”.
 
Jeremy Newman elmondta: „A Big Four iránti elfogultság különösen fontos téma, és örömmel látjuk, hogy a Bizottság helyreigazító intézkedésre készül ezen a területen, különös tekintettel a Big Four alkalmazását előíró szerződéses kikötésekre.” Hozzátette, hogy a BDO a 27 uniós tagállam mindegyikére kiterjedő felmérést folytat a kérdésről. „Az első eredmények azt bizonyítják, hogy a tagállamok több mint felében előfordulnak ilyen kikötések. Legfőbb ideje, hogy a Bizottság is megvizsgálja az ügyet és a piacra jellemző egyéb versenyellenes szokásokat.”
 
A tőzsdei cégek könyvvizsgálata Magyarországon is a négy nagy könyvvizsgáló cégre koncentrálódik, a hazai arányok szinte teljesen megegyeznek a nemzetközi arányokkal.

Deloitte Erns&Young BDO Európai Bizottság könyvvizsgáló KPMG PwC Big Four
Kapcsolódó cikkek