Cégvilág

Az év végéig még nem kell húsdrágulásra számítani

Magyarországon az év végéig nem kell a hús drágulására számítani, de 2011 első vagy második negyedévében már jöhet az áremelkedés - írta csütörtöki számában a Népszava.

Szakemberekre hivatkozva a lap arról számolt be, hogy év végéig még kitart az olcsóbb takarmányon hizlalt jószágkínálat, de jövőre az első vagy a második negyedévben mindenképpen megjelenik a fogyasztói árakban is a drága takarmány, a termelői, feldolgozói költségek növekedése, valamint a szűkösebb alapanyag-kínálat hatása.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke a Népszavának azt mondta: jövő év elején emelkedhetnek az árak, és nem csak a dráguló takarmány miatt. A kereslet visszaesése mérsékelte a malacok árát, s a termelők kevesebb jószágot hizlalnak. Mindezek miatt viszont 2011-ben valóban emelkedhetnek a húsárak. A kérdés csak az, hogy a termelők és feldolgozók milyen mértékben tudják majd érvényesíteni az önköltség emelkedését – fűzte hozzá Éder Tamás.

Az emelkedő takarmányárak ellenére is csökkent az élő sertés felvásárlási ára, és legföljebb 2011 elejétől számíthatnak a felvásárlási árak növekedésére a termelők – mondta a lapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A szakember szerint az élő sertés átvételi ára kilónként 300-320 forint. Mint a Népszavának elmondta: Magyarországon az állattartók nem juthatnak termőföldhöz, így a takarmányt vagy megvásárolják, vagy haszonbérletben bérelt földön termelik meg, ami szintén költségnövelő tényező.

ár takarmány ÉFOSZ drágulás jószág hús
Kapcsolódó cikkek