Cégvilág

Kitüntették a Mol-vezért és az Ericsson Magyarország volt vezetőjét

Egy jelenlegi és egy volt cégvezető (Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, illetve Fodor István, az Ericsson Magyarország egykori vezetője) is állami kitüntetést vehetett át pénteken a Parlamentben az államfőtől.

A magyar és kelet-közép európai régió energiaellátásának diverzifikálásában és biztonságának fokozásában, a Mol-csoport üzleti modelljének kialakításában végzett tevékenységéért Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal tüntette ki Schmitt Pál köztársasági elnök október 22-én, a Parlamentben rendezett ünnepségen.
 
Hernádi Zsolt az elismerés átvétele alkalmából az MTI-nek elmondta: "tíz éve vagyok a Mol élén, és büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évtizedben a Mol piaci értéke az ötszörösére növekedett, vezetésem alatt a Mol Európa leghatékonyabb olajipari vállalatává, illetve a régió meghatározó gazdasági szereplőjévé növekedett".

Ez alatt az idő alatt a Mol Magyarországon túl, Szlovákiában a Slovnaft, Horvátországban pedig az INA révén piacvezető pozíciót alakított ki, köszönhetően a cégre jellemző rendkívüli szaktudásnak. "A régiós jelenlét nemcsak üzleti tevékenységünket határozza meg, hanem geopolitikai gondolkodásunkat, stratégiánkat és felelősségünket is. Így egész Közép-Európában komoly előrelépés történt a mi közreműködésünkkel az energiaellátás biztonságának fejlesztésében, s további 44 országban ismerik a nevünket, köszönhetően az ott dolgozó szakembereink magas szintű teljesítményének" - tette hozzá.

Hernádi Zsolt úgy fogalmazott: "a legbüszkébb azonban az elmúlt 10 év alatt kialakított munkatársi gárdára vagyok, akik rengeteg helyen és helyzetben bizonyították rátermettségüket és szaktudásukat. Úgy érzem, a részemre átadott elismerés részben annak az értékelvű gondolkodásnak is szól, amelyet munkatársaimmal a Molban 10 év alatt együtt alakítottunk ki, s amely ma gondolkodásunk, cselekvésünk alapját képezi".

Hernádi Zsolt 1960. november 30-án született, Tarjánban. Közgazdász, diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1986-ban. Pályáját az Unicbanknál kezdte, majd 1989. és 1994. között számos pozíciót töltött be a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-ben. 1992-től 1994-ig a pénzintézet vezérigazgató-helyettese volt. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. vezérigazgatói pozícióját töltötte be 1994. és 2001. között, 1994. és 2002. között tagja az igazgatóságnak. Emellett 1995. és 2001. között a Magyar Bankszövetség elnökségének is tagja volt.

Hernádi Zsolt 1999. február 24-től a Mol igazgatóságának tagja, 2000. július 7-től az igazgatóság elnökének választották, majd 2001. június 11-től a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója lett. 2001-től a European Round Table of Industrialists szakmai szervezet tagja. 2007-ben az Esztergom Díszpolgára címmel tüntették ki, 2009 szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem díszpolgára.

Kitüntették Fodor Istvánt is

Az újkori magyar híradástechnikai ipar megszervezése területén végzett kiemelkedően eredményes munkája elismeréseként Fodor Istvánt Széchenyi-díjas villamosmérnököt a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Schmitt Pál köztársasági elnök október 22-én a Parlamentben rendezett ünnepségen.

Fodor István az elismerés átvétele alkalmából az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kitüntetés számára nagy meglepetést okozott, és azt nagy megtiszteltetésnek tartja.

"Talán ha akarná, sem tudná az ember megítélni belülről munkásságának széles értelemben vett hasznosságát. Megtisztelő, hogy ezt valakik megtették. Nagyon örülök ennek a legmagasabb szintről kapott elismerésnek, kitüntetésnek" - fogalmazott.

A svéd Ericcson magyarországi cégénél eltöltött időről szólva elmondta: 1990 végén kérték fel arra, hogy szervezzek meg, indítsa el a vállalatot. "Egyedül indult, majd folyamatosan bővülő létszám, aztán már sok kitűnő munkatárs segítségével építettük fel az Ericsson Magyarország céget". Ma már közel másfélezer alkalmazottjának több mint kétharmada végez világszínvonalon kutatást és fejlesztést - tette hozzá.

"Tizenkét évig voltam vezérigazgatója, majd öt évig elnöke ennek a számomra nagyon kedves vállalatnak. Ezzel a folyamatos fejlődéssel nemcsak megújult, de értékében és pozíciójában is jelentősen növekedett a rendszerforduló előtt, alatt megszűnt magyar híradástechnikai ipar" - mondta Fodor István.

Társadalmi tevékenységéről szólva kiemelte, hogy "megtisztelő és izgalmas volt a Sólyom László köztársasági elnök úr által felkért Bölcsek Tanácsában végzett másfél éves munkája. Nagyon sok területen van lehetőség akár egy grammnyit is segíteni".

Szólt arról is, hogy a családja sokkal többet tűrt, mint amennyit elvárhatott volna. "Feleségem és két gyermekünk szenvedték meg leginkább azt az időszakot, amikor nagyon keveset tudtam velük lenni. Ezzel ők is e kitüntetés igazi tulajdonosai. Köszönöm nekik" - mondta Fodor István.

Fodor Istvánnak meghatározó szerepe volt a nyolcvanas években a magyar híradástechnikai ipar fővállalkozásainak megszervezésében és irányításában. 1986-1990 között több fővállalkozás vezetője volt Kuvaitban.

A kezdettől 2002 májusáig az Ericsson magyarországi vállalatának vezetője, vezérigazgatója, 2008-ig az Ericsson Magyarország elnöke volt.

1990 végén bízták meg az Ericsson magyarországi vállalatának elindításával, megszervezésével. A cég a kilencvenes évek második felére a közép-kelet-európai térségben az Ericsson mérnöki szakértői központjává és világszínvonalú kutatási és fejlesztő részleg otthonává vált. Az elmúlt két évtizedben az Ericsson magyarországi vállalata építette ki a hazai infokommunikációs infrastruktúra több mint felét.

2004-től 2007 végéig az Kutatási Tanácsadó Testületének (EURAB2) tagjaként, - független tanácsadóként - részt vett az EU tudománypolitikájának és az ehhez kapcsolódó különböző programok alakításában.

Infokommunikációs és iparpolitikai publikációk mellett hazai és nemzetközi konferenciák, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem rendszeres meghívott előadója.

1998 és 2000 között az IEEE mérnöki világszervezet magyarországi szekciójának elnöke,

    2000-2006 a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke,

   2003-2004-ben a Magyar EU Üzleti Tanács (HEBC) elnöke, alapító,

    a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Fodor István tagja volt a Sólyom László köztársasági elnök által felkért négytagú Bölcsek Tanácsának, tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának, a Magyar Mérnökakadémiának, a MAB Tanácsadó Testületének, a PPKE Információs Technológiai Kar Tudományos Tanácsadó Testületének, a Rajk László és a Protestáns szakkollégiumok tanácsadó testületeinek.

Dijai: Gábor Dénes-díj (1996), az "Év Menedzsere" (1998), Széchenyi-díj (1999), "Páratlan ember a jövőnkért" - a Junior Achievement Magyarország kitüntetése (2001), Puskás Tivadar-díj (2005), Lónyai Menyhért-díj, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díja (2008), Óbuda Díszpolgára (2009).


[enews_gallery id='116487']

állami Ericson Hernádi Zsolt kitüntetés Fodor István Mol
Kapcsolódó cikkek