Cégvilág

Masszív veszteségből profitra váltott a Boeing

Fellendülést hozott a nyár az amerikai Boeingnek. A repülőgépgyártó szeptemberrel végződő negyedévében ismét nyereséget könyvelt el. A három hónap alatt 241 új gép gyártására kapott megbízást.

A Boeing folyó üzleti évének szeptemberrel végződő negyedében 837 millió dollár adózott eredményt könyvelt el, szember a 2009 azonos időszakában regisztrált 1,56 milliárd dollár veszteséggel.

A társaság közleménye szerint a veszteség elsősorban az új gépek késedelmes szállításának volt köszönhető. A Boeing óriásjumbójára, a Dreamliner 787-es kifutásával például 2 évet késett a gyártó. A legutóbbi tervek szerint az első 787-es a japán All Nippon Airlines színeiben 2011 első felében emelkedik a levegőbe.

A kereskedelmi szegmensben – amelyben legnagyobb versenytársa az európai Airbus – 11 százalékos forgalombővülést könyvelt el a vállalat, így az ebből fakadó bevétel elérte a 8,7 milliárd dollárt. A hadiipari szegmens azonban visszaesést könyvelhetett el: az értékesítés 6 százalékkal 8,2 milliárd dollárra csökkent.

Airbus All Nippon Airlines légiközlekedés repülőgép Dreamliner Boeing
Kapcsolódó cikkek