Cégvilág

Párizs kézi vezérlésre vált az autóiparban

A francia kormány megpróbál beavatkozni a Renault és a PSA Peugeot Citroen üzleteibe. Christian Estrosi ipari miniszter arra szólította fel a két francia autógyártót, hogy késedelem nélkül szüntessen be minden együttműködést a Molex amerikai beszállító céggel.

A miniszter szerint a konszern megkerülte a francia jogintézményeket és nem tett eleget szociális felelősségének. Az amerikai beszállító tavaly Toulouse közelében bezárta a gyárát, ahol csaknem 300 dolgozó vált munkanélkülivé. A vállalat a közelmúltban a volt dolgozóinak anyagi támogatását is leállította. A miniszter megszólalására egy nappal azután került sor, hogy a Molex közölte: az első negyedévben 75,1 millió dolláros nettó profitot könyvelt el és 15 százalékkal emelte osztalékát.

Ana Rodriguez, a Molex vezetőségi tagja a francia ipari miniszter reagálását agresszívnak és nyugati államban megengedhetetlennek minősítette. "Csalódottak vagyunk, amiért a francia kormány beavatkozik az üzleteinkbe" – mondta a menedzser a Bloomberg tudósítása szerint. Ugyanakkor a Peugeot hangsúlyozta, hogy a cég eddig ügyelt a törvény betartására és nagy körültekintéssel bánik a partnereivel. Az autógyártó szóvivője hozzátette, hogy nem a Molex az egyetlen beszállítójuk.

miniszter autógyártó Peugeot beszállító gyár Renault Molex
Kapcsolódó cikkek