Cégvilág

Százezer életveszélyes kémény

Az országban lévő 4,6 millió kémény közül mintegy százezer életveszélyes, és közel félmillió kémény továbbra is javításra szorul.

A rossz kémény, az elégtelen szellőzés évente átlagosan 20 ember haláláért felelős.  Mindez azon a tájékoztatón hangzott el, melyet az október 15-i, hivatalos fűtésszezon kezdete előtt egy budapesti háztetőn tartott a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a kéményrendszereket is gyártó Leier Hungária Kft.

Leikauf Tibor, az ipartestület alelnöke szerint a tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok, csakhogy a kéményseprők tapasztalatai szerint sokan be sem engedik házukba a szakembereket. Pedig a fűtés és a kémény veszélyes üzem lehet. A régi technikával épített kémények okozta veszély mellett új veszélyforrás, hogy az új építésű, modern nyílászárókkal ellátott épületekben előfordulhat, hogy a kandalló nem kap elég levegő-utánpótlást, így a helyiségben lévő oxigént használja fel az égéshez. Hasonló helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a dráguló gázfűtést cserépkályhával váltják ki az ingatlan-tulajdonosok.

Az oxigénszegény légtér kialakulásának megelőzésére „szellőző” kémény beépítését javasolják a szakemberek, az új épületekben pedig már kötelező a tartalékkémény, amelyre szilárd tüzelésű kandallók, kazánok is ráköthetők. A kéményeket évente legalább egy-két alkalommal tisztítani kell – ez kötelezően igénybe veendő szolgáltatás, melyet az országban mintegy 1000 kéményseprő biztosít – mondta az alelnök, hozzátéve: az ipartestületbe tömörülő cégek az ország 95 százalékát lefedik. Ha egy kéményt életveszélyessé nyilvánítanak, akkor hatósági intézkedést keretében hivatalos levélben felszólítják az ingatlan tulajdonosát a kémény javítására és a szabálysértés következményeire is felhívják a figyelmét.

A Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban – mondta Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség felügyelőbizottsági tagja, aki kiemelten fontosnak tartja a megfelelő szakmai tájékoztatást. Ha valaki bizonytalan a kéménye állapotát illetően, a [email protected] internetes címen szakemberektől kérhet tanácsot - mondta. Az e-mailben ide érkező kérdéseket a területileg legközelebbi kéményseprő szakemberhez továbbítják, aki részletesen megválaszolja azokat.

Mint Kocsis Csaba elmondta, az információs vonalon az elmúlt év során számos kérdést kaptak. A tapasztalatok szerint a lakossági kérdések az évszaknak megfelelően ősszel a fűtés megkezdésekor felmerülő problémákról szólnak, télen az intenzív fűtésből és folyamatos kéményhasználatból eredő kérdésekből van a legtöbb, míg tavasszal megszaporodik azok száma, aki az iránt érdeklődnek, hogyan és milyen termékekre cserélhetik le fűtésrendszerüket és kéményüket, ha modernizálni szeretnék ezeket az eszközöket.

Világgazdaság Online-->

kéményszövetség felmérés fűtésrendszer kémény ipartestület kéményseprő Leier
Kapcsolódó cikkek